24 November 2010

LAGI KENYATAAN SENGET SEBELAH DARI SPR

Ramai yang meramalkan pilihanraya umum dalam masa terdekat. Walaupun Umno/BN cuba menafikan, situasi semasa dalam negara membuktikan sebaliknya. Umno/BN tak ada pilihan kecuali mendapat mandat baru dari rakyat.

Walaupun PM mengatakan itu cuma spekulasi, tetapi dalam 1Malaysia biasanya yang spekulasi itulah yang realiti. Dalam persiapan membuat pengumuman pilihanraya mengejut, negeri-negeri dikuasai Pakatan Rakyat memberikan respon mengejut yang membuatkan hasrat Umno/BN buat pilihanraya umum terbantut.

Negeri-negeri yang dikuasai PR akan hanya membubarkan DUN setelah tempoh penggal tamat dan bukan dalam tempoh terdekat!

Tetapi apa yang Timbalan Pengerusi SPR (Wan Ahmad Wan Omar ) kata, ohhh.. itu akan membazirkan duit rakyat....kerajaan PR di negeri-negeri yang dikuasai PR kena tanggung sendiri kos pilihanraya.

Apakah selama ini SPR lupa atau hilang ingatan pilihanraya di Sabah dan Sarawak telah beberapa penggal dijalankan secara berasingan. Apa itu tak membazir ke ? Adakah Sabah dan Sarawak ada hak istimewa boleh buat pilihanraya DUN berasingan berbanding negeri-negeri di Semenanjung?

Semua ini membuktikan bahawa SPR semakin senget terlampau dan tidak lagi berlaku adil dalam melaksanakan tugas menguruskan pilihanraya. Sepatutnya SPR kena adil dan menjadi pihak yang berkecuali dan tidak menunjukkan sikap menjadi jurucakap Umno / BN dan lebih malang lagi apabila pengerusi dan timbalan pengerusi SPR bercakap seperti ahli Majlis Tertinggi Umno!