28 September 2009

‘RIBUT DALAM CAWAN’ MELANDA SELANGOR PULA

Saya melihat terdapat usaha yang berterusan untuk menumbangkan Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor. Tidak dinafikan memang wujud masaalah di Selangor tetapi ia umpama ribut dalam cawan. Perbezaan pendapat dan pandangan adalah lumrah. Masaalahnya adah pihak yang mudah melatah dan melenting terikut-ikut dengan rentak musuh yang memang suka mengapi-api dan melaga-lagakan agar wujud perpecahan dan keretakan dalam Pakatan Rakyat.

Mana yang kurang akan ditambah perisa dan ditokok tambah dan digaulkan supaya kelihatan lebih lazat dan enak walaupun sebenarnya rasanya pahit dan payau. Lihatlah cerita tentang lembu sahaja boleh dibuat beberapa siri dan episod di Selangor tetapi tidak di tempat lain. Mula-mula cerita lembu korban, kepala lembu dan hari ini cerita lembu berdemontrasi pulak.

Isu yang berlaku menyebabkan isu yang lebih besar tenggelam. Orang Selangor dan di tempat lain tidak lagi bercakap tentang isu duit BALKIS,hadiah mahal dan percutian mewah di Paris dan Disneyland melibatkan Datuk Dr. Khir Toyo sebelum ini.Malah cerita kehebatan istana Khir Toyo juga semakin dilupakan. Malah isu penyelewengan yang melibatkan berbilion ringgit duit rakyat di The Port Klang Free Zone (PKFZ) semakin dilupakan sekarang ini.

Sebaliknya isu yang diperbesar-besarkan kini ialah isu perbezaan dan perselisihan pendapat. Masaalah yang menjurus kepada isu-isu teknikal yang berkaitan dengan dasar pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat. Saya melihat isu-isu ini mencerminkan fokus dan keperihatian semua pihak untuk memastikan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat adalah lebih baik dari era pentadbiran Umno@BN.

Bagi saya isu yang berlaku adalah isu kecil remeh temeh yang tidak perlu diperbesarkan. Semua pihak dalam Pakatan Rakyat perlu lebih matang dan terbuka dalam menerima pandangan dan kritikan. Pandangan dan krtikan yang baik perlu diterima dengan terbuka dan bukan bertujuan untuk menjatuhkan maruah atau mengaibkan orang lain. Kerajaan Pakatan Rakyat perlu lebih berani dan telus dan bukan hanya bersikap kaki angguk atau pak turut yang sudah sinonim dengan budaya dalam Umno@BN.

Walaupun isu yang berlaku dalam kerajaan Pakatan Rakyat hari ini isu-isu teknikal dan kecil tetapi suka diingatkan orang tidak jatuh dengan melanggar bukit bukau dan gunung ganang. Tetapi biasanya orang terjatuh dengan terlanggar batu-batu kecil....

KAEDAH TERBAIK ATASI KESESAKAN DI PLAZA TOL DI MUSIM PERAYAAN


Setiap kali musim perayaan pengguna jalanraya akan menghadapi kesesakan teruk terutama ketika ingin memasuki plaza tol pintu masuk dan keluar dari Kuala Lumpur. Plaza tol telah dibesarkan, kaunter tambahan telah dibuka, Touch N Go dan Smart Tag telah diperkenalkan tetapi semuanya gagal mengatasi kesesakan teruk yang berlaku. Hanya satu cara sahaja untuk menyelesaikan masaalah ini. Hapuskan TOL!!!! Bila tol dihapuskan jadi tak perlu lagi plaza tol. Bila dah tak ada plaza tol tak ada lah lagi kesesakan di Plaza Tol...

BUKAN TOK GURU NIK AZIZ YANG MAKSUM, ALI RUSTAM YANG MAKSUM


Datuk Mohd. Ali Rustam dalam kenyataannya di Majlis Rumah Terbuka di sungai Rambai Melaka semalam menyifatkan Tuan Guru Dato Nik Abd. Aziz Nik Mat sebagai 'maksum' kerana menganggap sebagai tidak boleh ditegur. Maksum dalam bahasa yang mudah bebas dari kesalahan dan dosa. Sebagai manusia biasa kita tidak sunyi dari melakukan kesilapan dan kesalahan.

Dalam hal ini Ali Rustam sebenarnya yang 'maksum'.Walaupun telah dibuktikan bersalah terlibat dengan rasuah tetapi masih dianggap 'bersih dan suci'. Tan Sri Isa Samad digantung 3 tahun dan disingkirkan dari jawatan Naib Presiden Umno kerana rasuah iaitu kesalahan yang sama dengan Ali Rustam. Tetapi Ali Rustam terbukti 'maksum' hanya diberi amaran dan hanya hilang kelayakan bertanding tetapi mendapat anugerah kekal sebagai Ketua Menteri Melaka, dilantik sebagai Ahli Majlis Tertinggi Umno dan terus dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan Umno dan Barisan Nasional Melaka .

Isa Samad kena berguru dan menuntut ilmu dengan Ali Rustam supaya mendapat status 'maksum' dalam Umno dan seterusnya boleh dipilih menjadi calon pilihanraya kecil Bagan Pinang.