30 December 2009

BH DAN UTUSAN BAKAL KENA SAMAN LAGI


Sehari ini dua cukup galak akhbar Berita Harian, Utusan dan yang sewaktu dengannya cuba melaga-lagakan serta memporak perandakan kerajaan pimpinan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Terkini mereka cuba menggambarkan kepimpinan TGNA di Kelantan sedang bergolak dan berhadapan krisis kepercayaan. Bagi pihak Umno@BN mereka beranggapan situasi ini menggambarkan kemelut politik yang berlaku di Kelantan.

Isu perletakan jawatan dan tamat kontrak Setiausaha politik dan akhbar Menteri Besar Kelantan itu cuba digembar gemburkan serta ditokoh tambah serta disensasikan.

Ternyata apa yang berlaku satu cubaan terdesak dan tidak menggugat kepimpinan TGNA dan kerajaan Pas yang telah dua dekad memacu dalam menegakkan syiar Islam di bumi Serambi Mekah.

Hari ini bekas Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Mohd Saiba Yaacob tampil meminta akhbar Berita Harian memohon maaf secara terbuka kerana menyiarkan kenyataan yang dianggap tidak tepat mengenai dirinya.
Malah katanya, wartawan akhbar berkenaan tidak pernah menemuinya sebelum menyiarkan kenyataan dianggap panjang lebar berkaitan dirinya.

“Beberapa laporan yang terdapat dalam akhbar berkenaan semalam bukan sahaja tidak betul, bahkan tidak pernah menghubungi saya untuk mendapatkan sebarang penjelasan.

“Laporan itu kata saya merancang untuk mengajar di Kias tak betul, nak melanjutkan pengajian di Kuis pun tak betul, sebaliknya saya akan menyambung pengajian di peringkat PhD di UM,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Oleh yang demikian, Mohd Saiba memberi peluang akhbar berkenaan memohon maaf sebelum tindakan lanjut diambil memandangkan berita yang disiar tidak mendapat kebenarannya dan turut dilibat nama Anual Bakri.

“Jadi bagi membersihkan nama saya dengan laporan yang agak kurang manis, ada baiknya akhbar berkenaan memohon maaf secara terbuka sebelum tindakan lanjut diambil,” ujarnya.

Katanya begitu kecewa dan terkejut dengan laporan tersebut dengan memperincikan maklumat mengenainya.

Beliau juga berkata, ekoran laporan tersebut menyebabkan beliau bertemu dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz untuk menjelaskan apa yang sebenarnya berlaku.

Bagi saya tak pelik agenda jahat milik akhbar pengampu dan penipu yang dibayangi oleh pimpinan Umno@BN. Mungkin kini akhbar berkenaan sekarang mencatat keuntungan berlipat kali ganda dan cukup bermurah hati untuk membayar tuntutan saman fitnah atas penyiaran berita yang tidak bermaruah dan beretika.

YDP BUKIT KATIL @ BLOGGER MUTALIGAT DIMASUKKAN KE HOSPITAL


Berita yang saya baru terima sebentar tadi saudari Sofi Wahab Yang Dipertua Pas Kawasan Bukit Katil yang juga blogger Mutaligat dimasukkan wad 355 Hospital Pantai Ayer Keroh Melaka. Menurut saudara Khairul Che Salleh AJK pemuda Pas Bukit Katil, saudara Sofi sering mengadu sakit perut kebelakangan ini. Kepada sahabat yang berlapangan bolehlah melawat beliau di wad berkenaan.