18 August 2008

9 PEMBAZIRAN TANPA DISEDARI


Ibnu Qayyim al-Jauziyah mengatakan ada 9 pembaziran yang sering dilakukan manusia iaitu:

1.    Ilmu pengetahuan
Membazir jika tidak diamalkan untuk jalan kebaikan.

2.    Amalan
Membazir jika dilakukan tidak dengan hati yang ikhlas.

3.    Kekayaan
Membazir jika dibelanjakan pada perkara yang tidak bermanfaat dan tidak diredai Allah

4.    Hati
Membazir jika kosong daripada kasih kepada Allah.

5.    Tubuh badan
Membazir jika tidak digunakan untuk beribadah kepada Allah.

6.    Cinta
Membazir jika dicurahkan kepada selain Allah atau melebihi cinta kepada-Nya.

7.    Masa
Membazir jika tidak diurus sebaiknya.

8.    Akal
Membazir jika tidak memikirkan sesuatu yang bermakna kepada agama.

9.    Zikir
Membazir jika tidak memberi kesan kepada hati.

MAKSUD BERTUDUNG…


""Di awal 90-an, bilangan orang bertudung semakin ramai. Di mana- mana sahaja kita boleh bersua dengan wanita yg bertudung. Sama ada di kilang, di sekolah, di stesen bas, di pejabat, di universiti & di
politeknik malah beberapa pengacara televisyen & radio pun sudah memakai tudung. Alhamdulillah
tetapi.......

Tetapi yang menyedihkan, kalau dahulu wanita bertudung tidak akan ditemui di taman-taman bunga, di tempat- tempat hiburan, berpegangan tangan dengan teman lelaki, dipanggung wayang atau
kalau dahulu wanita bertudung bersih mukanya daripada calaran alat-alat make up, tetapi kini dengan mudah kita boleh jumpa wanita bertudung berpeleseran dengan teman lelaki di tempat-tempat sedemikian.

Tudung berwarna warni mengikut fesyen sesuai dengan aliran zaman dan fesyen baju. Kadang- kadang
memakai tudung pun tidak sempurna mengikut syariat. Kadang-kadang macam nak terlondeh. Antara hendak tutup & hendak buka. Akhlak & tutur katanya kasar, malah kadang kala lebih buruk daripada mereka yang tidak memakai tudung atau buka aurat.

Sesetengahnya bertudung tetapi tidak sembahyang. Imej wanita bertudung telah tercemar dengan wanita-wanita yangg menjadikan tudung sebagai fesyen atau terpaksa pakai kerana mengikut peraturan. Kalau dahulu bila wanita itu bertudung, automatik dia sudah malu ke panggung wayang, malu untuk berasmara, malu untuk ke tempat hiburan & sebagainya. Tetapi kini tudung sudah tidak mempunyai peranan untuk mencegah manusia dari terjerumus ke dalam lembah maksiat.

Bila direnung-renung mengapa hal ini boleh terjadi, maka jelaslah wanita-wanita yang bertudung pada hari ini jahil mengenai tujuan dan peranan pemakaian tudung. Ramai wanita yang memakai tudung pada hari ini kerana terikut-ikut dgn suasana. Mereka lihat adik beradik, teman sekolah, teman pejabat atau jiran telah ramai memakai tudung, maka timbul rasa malu kerana mereka sahaja yang masih tidak bertudung. Lantaran itu mereka mengambil keputusan untuk memakai tudung, walaupun hati tidak berapa menyetujuinya.

Kini masyarakat telah menerima wanita yang pakai tudung. Ujian sudah tidak besar. Kadang kala orang lelaki yg hendak berkahwin pun memberi syarat, wanita yang hendak dikahwininya mestilah bertudung.

Setengahnya apabila mereka melihat wanita lain memakai tudung lebih cantik dan manis, mereka pun hendak memakainya, tanpa mengetahui tentang ilmunya, mengapa mesti pakai tudung. Ada juga yang terpaksa memakai tudung kerana desakan keluarga atau suami. Ada yang mahu menjadikan tudung macam fesyen. Sekejap pakai, sekejap buka.Lantaran itulah nilai org yang bertudung pada hari ini sudah menurun.

Sudah tidak semahal wanita yang bertudung awal-awal dahulu. Hanya wanita yang berpurdah yang belum kelihatan berjalan- jalan di taman bunga atau di tempat tempat hiburan. Mungkin taraf berpurdah sama dengan wanita yang bertudung dan wanita yg memakai tudung diperingkat awal dahulu.

Sesuatu amalan yang dilakukan kalau bukan atas dasar ilmu dan yakin serta faham apa yang mereka perbuat akan nampak ganjil dan pincang hasilnya. Sesuatu yang di buat bukan dari hati yang ikhlas, walau pun nampak hebat tetapi semuanya kosong. Tiada nilai di sisi Allah.

Wanita yg pakai tudung selain daripada keinginan untuk menutup aurat, tidak akan dapat berbohong dengan Allah walaupun di di dunia mereka berjaya membohongi mata manusia mengatakan mereka juga sudah menutup aurat. Tetapi di akhirat nanti, niat sebenar & apa yg ada di dalam hati mereka akan diselongkar & didedahkan oleh Allah dipadang Makhsyar di hadapan jutaan umat manusia.

Rasulullah s.a.w pernah ditanya oleh seorang sahabat :
" Ya Rasulullah Dengan apakah mencapai keselamatan kelak ?"
Jawab Nabi s.a.w : "Jangan menipu Allah."
Orang itu bertanya lagi : " Bagaimana menipu Allah ?"
Jawab baginda " Iaitu mengerjakan apa yang diperintahkan oleh Allah, tetapi tidak kerana Allah."

Di samping tiada niat untuk menutup aurat dengan bertudung akan ditolak oleh Allah, wanita yg berniat untuk menutup aurat dengan tudung tetapi tudungnya berfesyen sehingga menarik lelaki memandangnya, atau pun tudung yg dipakainya tidak memenuhi syarat menutup aurat yakni bertudung tetapi masih nampak pangkal leher, bermakna dia belum lagi sempurna menutup aurat, malah semakin berdosa kalau dengan memakai tudung yang berfesyen itu menyebabkan lelaki jatuh hati. Di kala itu tudung bukan menjadi alat menutup aurat, tetapi menjadi alat untuk berhias. Wanita begini bukan mendapat pahala dengan menutup aurat tetapi mendapat dosa.

Bahaya besar kalau beramal bukan kerana ilmu tetapi kerana mengikut masyarakat & peredaran zaman. Sementara yang mengamalkan syariat kerana pengaruh sekeliling, hanya mampu bertahan atau beramal selagi dia berada di dalam suasana begitu. Tetapi bila dia terkeluar dari kelompok masyarakat, dia sudah tidak mampu bertahan & turut hanyut dengan masyarakat di sekitarnya. Ujian yang sedikit sahaja mampu menggoyangkan imannya.

Oleh itu kalau hendak mendapat keredhaan Allah, maka seseorang itu mestilah berilmu dengan apa yang dilakukannya. Justeru itu menuntut ilmu adalah perkara yang utama sebagai penyuluh ibadah.

Di samping ada ilmu, amalan yang dilakukan hendaklah diniatkan kerana Allah bukan kerana yang lain dari itu. Kita mesti bina keyakinan di dalam diri kita & mempunyai kefahaman yg mendalam agar kita tidak mudah tergugat apabila datang ujian, betul di dalam tindakan dan bersabar di dalam apa jua kesusahan.

Renung-renungkanlah wahai wanita yg berada di luar sana. Jangan memakai tudung hanya ingin mengikut fesyen semata-mata. "

Bicara Petang…PLKN, Apa Dah Jadi ?


Pengumuman Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Ng Yen Yen untuk memperkenalkan modul Pendidikan Seks di Kem Pusat Latuhan Khidmat Negara (PLKN ) adalah sesuatu yang mengejutkan.

Modul pendidikan seks selama 10 jam itu akan mula dilaksanakan pada sesi Januari 2009 di semua kem PLKN seluruh Malaysia.

Skop pengajaran modul itu yang dikenali 'Self Preservation, Self Protection and Self Determination' merangkumi nilai individu dan keluarga, pemahaman perubahan struktur badan secara fizikal (mengikut gender) dan emosi.

"Kita harus memberi pengajaran dan pengenalan tentang aspek-aspek ini supaya mereka lebih mengenali diri sendiri dan memahami masalah yang dihadapi," Dr Ng dipetik sebagai berkata selepas merasmikan Persidangan Kependudukan Kebangsaan 2008 hari ini.

Persoalaan di sini, adakah pandangan daripada pelbagai pihak yang terdiri dari tokoh agama, ahli akademik dan politik diambil sebelum rancangan ini dilaksanakan ? Adakah satu kajian terperinci dilaksanakan sehingga pihak kerajaan seperti terdesak untuk melaksanakan modul ini ?

Di samping itu, adakah masalah salah laku seks remaja yang menular hari ini seperti jenayah rogol, zina, cabul, ketagih menonton video atau klip lucah dalam telefon bimbit disebabkan remaja mendapat maklumat yang salah tentang seks seperti yang didakwa menteri berkenaan ?

Tidak cukupkah dengan pelbagai isu melibatkan perlakuan sumbang dan negatif yang melibatkan gejala tidak sihat peserta lelaki dan perempuan serta jurulatih di Kem PLKN ? Malah, terdapat beberapa kes yang sekarang masih tidak selesai yang masih dalam proses perbicaraan di mahkamah.

Di antaranya kes rogol yang melibatkan seorang jurulatih PLKN di sebuah kem di Pantai Timur. Saya mengikuti perkembangan kes ini kerana kebetulan ia dikendalikan oleh rakan baik saya , saudara Fadly Ramli sebagai peguam kepada mangsa.

Pendikan seks merupakan sesuatu yang bukan boleh dibincang secara terbuka. Ia sesuatu yang tidak sesuai sama ada dari sudut budaya masyarakat Timur lebih – lebih lagi ajaran agama Islam. Dalam isu yang berkaitan dengan isu dan masalah seks remaja dan muda – mudi lebih sesuai dibincang dan diajar dalam kuliah atau kelas agama sama ada di sekolah, univesiti, surau dan masjid oleh mereka yang benar – benar layak dan berpengalaman.

Pendidikan seks perlu dididik dan diasuh kepada anak –anak dengan penuh teliti dan hikmah bersandarkan pada ajaran agama Islam. Ia merupakan sesuatu yang sensisitif dan perlu diterapkan dengan berhati –hati berpandukan ajaran Al Quran, hadis dan mengambil kira pandangan alim ulama tersohor.

Apa perlu kita meniru dan mengambil modul dari Barat ? Bukankah masyarakat Barat telah rosak dengan gejala seks bebas yang menyebabkan lahir ramainya anak yang tidak diketahui ibu dan bapanya ?

Tidak cukupkah dengan pelbagai isu salah laku seks yang melibatkan remaja dan muda – mudi berlaku di negara kita yang begitu membimbangkan ? Malah lebih menggerunkan masalah,ini turut melanda kanak –kanak di peringkat sekolah rendah lagi.

Dalam hal ini, sistem pendidikan sedia ada perlu diperhalusi untuk diperbaiki dengan memfokuskan pendidikan yang sesuai berdasarkan peringkat umur kanak – kanak sehingga remajasebelum menempuh alam dewasa. Termasuk dalam skop ini, bagaimana persediaan kanak –kanak menempuh awal remaja dan dunia dewasa. Hal ini penting supaya pendidikan yang diberi akan dapat mengelakkan mereka daripada menyimpang dalam soal pergaulan dan memahami tentang diri berteraskan prinsip akhlak dan agama.

Namun, apa yang berlaku pendidikan di negara kita terlalu 'exam oriented' sehingga pendidikan berkaitan dengan pendidikan agama, penerapan nilai akhlak dan moral serta isu remaja kurang diberi perhatian. Jika adapun umpama seperti 'Touch N Go' sahaja.

Apabila JQAF ( Jawi, Al Quran, Arab dan Fardhu Ain ) diperkenalkan oleh Menteri Pelajaran, barulah kelihatan sedikit penekanan dan perhatian diberikan dalam soal pembinaan adab dan akhlak. Namun, pada pandangan saya ia masih tidak memadai. Dalam konteks ini, pendidikan sedia ada perlu diperkasakan untuk melahirkan insan yang seimbang dan harmonis dari aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek sesuai seperti yang tersurat dan tersirat dalam Falsafah Pendidikan Negara.


 

NILAI SEBUTIR EMAS...


Impian Malaysia untuk memenangi emas Olimpik di Beijing lebur malam tadi dengan tewasnya Lee Chong Wei kepada Lin Dan dalam aksi final perseorangan badminton malam tadi. Bagi acara sukan lain yang masih mempunyai wakil Malaysia di Beijing harapan emas ibarat menanti hujan naik ke langit atau seperti menanti bulan jatuh ke riba.
Maka, ramailah rakyat Malaysia yang kecewa malah ada yang menitiskan air mata dengan kegagalanitu. Terdapat juga rakyat Malaysia yang menyalahlan Lee Chong Wei kerana tidak berjuang bersungguh – sungguh demi mengharumkan nama Negara di pentas dan persada antarabangsa.
Sebutir emas sebagai hadiah paling bernilai sempena kemerdekaan Negara tidak lama lagi nampaknya tidak menjadi kenyataan. Kegagalan itu bermakna rakyat Malaysia terpaksa menunggu empat tahun lagi di Sukan Olimpik London 2012.
Kegagalan ini bermakna jutaan ringgit wang Negara dapat diselamatkan. Timbalan Perdana Menteri mengumumkan ganjaran RM 1 juta kepada mana –mana atlit yang membawa pulang pingat emas. Tidak termasuk habuan dan ganjaran lain yang masih tidak diumumkan. Mana –mana atlit Malaysia yang memenangi emas akan menjadi jutawan segera sekembalinya ke Malaysia nanti.
Bayangkan dengan nilai jutaan ringgit yang menjadi habuan kepada pemenang pingat emas Olimpik dalam senario rakyat mengalami tekanan hidup ekoran kenaikan harga minyak hingga menyebabkan harga barangan pengguna naik melambung.
Bukan bermakna kita tidak boleh menghargai mereka yang berjaya di Sukan Olimpik Beijing, tetapi nilai jutaan ringgit yang dijanjikan dalam keadaan ramai rakyat Malaysia yang menderita dan terpaksa ‘ikat perut’ dengan kenaikan harga minyak dan kadar inflasi adalah tindakan yang kurang bijak.
Adakah emas yang dimenangi itu dapat mengubat keperitan rakyat khususnya petani dan nelayan yang menderita dengan kenaikan harga minyak ? Berapa ramai nelayan yang tidak dapat turut ke laut mencari rezeki kerana tidak dapat lagi menampung kos petrol dan diesel untuk turun ke laut. Maka, jalan pintas yang mereka terpaksa lakukan ialah dengan berhutang untuk membeli barang keperluan harian malah ada yang terpaksa mengambil risiko dengan meminjam Ahlong kerana tidak mampu lagi untuk menyerap tekanan.
Di samping itu dengan nilai jutaan ringgit itu banyak lagi yang boleh dimanafaatkan. Misalnya bantuan kepada fakir miskin serta membantu kepada mereka yang lebih memerlukan seperti pesakit kronik dan pelajar yang layak tetapi tidak mampu untuk menampung kos pengajian yang semakin membebankan.
Di sini saya ingin berkongsi cerita sebenar apa yang berlaku ada di kalangan pelajar Institut Perguruan yang datang dari keluarga yang sederhana dan susah. Ada di kalangan mereka yang terpaksa mengikat perut semasa dalam pengajian dengan makan dua kali saja sehari. Sarapan dan makan tengahari mereka ‘dijamakkan’ pada waktu rehat pukul 10 pagi .Manakala minum petang dan makan malam ‘dijamakkan’ pada pukul 6 atau sebelum pukul 7 petang. Apabila ditanya, mereka memberitahu sebagai langkah berjimat cermat untuk meneruskan pengajian. Elaun yang diperolehi tidak mencukupi untuk menampung kos harian dan pengajian. Ada yang bergantung sepenuhnya kepada elaun diterima setiap bulan tanpa mengharapkan bantuan dari ibu dan bapa dan keluarga di rumah yang hidup kais pagi makan pagi kais petang makan petang.
Ini cuma selingkar kisah yang dalam pengetahuan.Saya yakin lagi banyak lagi kisah kesusahan dan penderitaan rakyat negara ini yang tidak mendapat pembelaan yang sewajarnya. Kalau nak mengharapkan Program Bersamu TV3, berapa kerat sangatlah mereka yang hidup susah dan daif yang dapat didedahkan untuk diberi bantuan.
Dalam hal ini, bukan bermakna kita tidak boleh menghargai atlit negara yang berjaya. Jika kerajaan nak beri berapa juta sekalipun tidak menjadi masalah. Asalkan dalam konteks ini, pastikan dahulu kehidupan rakyat terbela dengan turut sama menikmati kemakmuran dan kekayaan Negara. Kita tidak mahu rakyat Malaysia mengalami nasib seperti ‘menang sorak kampung tergadai’ atau ‘kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan’.