17 November 2009

NIAT BAGUS TETAPI TAK BOLEH IKUT


Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor bercita-cita untuk mengadakan pertunjukan fesyen Busana Muslim kepada Wanita Pertama Amerika Syarikat (AS) Michelle Obama tahun depan.

Beliau berkata, niatnya itu boleh dijayakan jika terdapat majlis pertemuan isteri-isteri pemimpin semasa berlangsungnya Persidangan Nuklear di Washington April nanti.

"Saya berharap dapat pergi bersama dan akan sampaikan niat untuk membawa rekaan Busana Muslim ini ke AS dan negara-negara barat lain,” katanya kepada pemberita selepas berucap pada majlis pelancaran Festival Fesyen Media Islam, (IFF) 2009 di sini hari ini.

Niat bagus tapi tak boleh nak ikut. Bila sebut busana muslim, bukan sekadar menutup badan je Kak Rosmah...Rambut tu kena tutup juga. Nanti saya bimbang isteri presiden Amerika dan isteri pemimpin negara-negara lain silap faham tentang ciri busana muslim yang sebenar dan menganggap kepala tu tak payah nak tutup. Sebelum pertunjukan busana tersebut diadakan harap-harap ada le mufti atau ustaz-ustaz Umno yang dapat terangkan bab aurat kepada Rosmah supaya dapat memahami dengan jelas bab aurat. Tetapi sebelum sesi penerangan tersebut diadakan pastikan mereka mempunyai tauliah!

PENGERUSI SPR CALON UMNO KOTA SIPUTEH?

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah membuat keputusan DUN Kota Siputeh diistiharkan kosong. Maka satu pilihanraya kecil perlu diadakan. Pemimpin Umno@BN membisu barangkali hilang punca atau terpaksa akur dengan keputusan mahkamah.

Tetapi nampaknya Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof yang seperti tidak dapat menerima hakikat dan keputusan berkenaan. Beliau berkata akan merujuk hal berkenaan kepada Peguam Negara dan pada hari Jumaat ini rayuan SPR untuk menangguhkan pelaksanaan keputusan mahkamah tinggi semalam akan didengar di Mahkamah Tinggi. Apakah skrip di Perak akan berulang?

Kegelisahan Abdul Aziz terhadap keputusan Mahkamah Tinggi mudah difahami. Ini kerana Abdul Aziz juga bertindak melangkaui kuasa Speaker Di Perak apabila menolak kekosongan 3 kerusi Dun di Behrang, Changkat Jering dan Jelapang.

Banyak lagi tindakan dan dasar yang diperkenalkan oleh Abdul Aziz sejak menjadi Pengerusi SPR seolah-olah menjadi jurucakap dan mengikut telunjuk pemimpin Umno@BN. Jika begitu situasinya saya mencabar Abdul Aziz untuk meletak jawatan dan menjadi calon Umno di Kota Siputeh.