18 December 2010

SIAPA BODOH, SIAPA GILA DAN SIAPA KELAS 3?


Sebab pulut santan binasa, sebab mulut badan binasa. Beberapa hari lalu Menteri di Jabatan Perdana Menteri,Datuk Seri Nazri Aziz menyatakan bahawa keputusan Speaker Dewan Rakyat tidak boleh dicabar oleh mahkamah.


Menurut beliau, parlimen serta kuasa speaker adalah yang paling tinggi dan tidak boleh dicabar di mana-mana mahkamah. Membaca komen beliau sebelum ini sudah membuatkan saya cukup meluat dan menyampah. Mula-mula dengan angkuh dan bongkak dituduhnya ahli parlimen Pakatan Rakyat sebagai bodoh dan gila. YB Karpal Singh peguam terkemuka dituduhnya peguam kelas tiga. Cukup celupar betul mulut menteri ini.

Boleh jadi kerana terlalu nak mengampu dan membodek sehingga lupa pada fakta dan sejarah yang tak sampai pun setahun. Kes di Perak tindakan rampasan kuasa ala lanun Umno BN dengan mengheret dan mencekik speaker YB V Sivakumar membuktikan bahawa Umno cukup menghormati kuasa speaker dan sidang dewan.

Kes itu yang kemudiannya dirujuk hingga ke mahkamah Persekutuan membuktikan bahawa kenyataan Nazri kelmarin bukan sahaja silap besar tetapi memang betul-betul merapu dan sasau tak tentu pasal.


Sepatutnya subjek sejarah yang diwajibkan di sekolah tahun depan diajar dahulu kepada pemimpin Umno dan BN yang buta dan tak faham sejarah. Kalau fakta yang tak sampai setahun dah lupa inikan pula fakta tentang asal usul agama, agama dan bangsa.


Tetapi saya yakin dengan sistem kehakiman dan keadilan yang ada di negara hari ini saya yakin fakta dan sejarah boleh berubah dalam sekelip mata. Macam-macam boleh berlaku dalam 1Malaysia lebih-lebih lagi kalau pemimpin Umno@BN yang ada pada hari ini terus dibiarkan berkuasa. Maka kuasa rakyat adalah segala-segalanya, jangan sampai rakyat turun ke jalan raya sekali lagi.