11 May 2011

RON 95 AKAN NAIK 80 SEN JIKA BN MENANG ?

Pelbagai harga barang keperluan utama pengguna telah dinaikkan harga. Maka pelbagai istilah digunakan untuk tipu orang kampung yang rata-rata penyokong tegar Umno dulu kini dan selamanya. Selaras...penjimatan subsidi...struktur subsidi...Terbaru kenaikan harga gula 20 sen kelmarin yang disifatkan sebagai 'hadiah' dan menjadi bukti nyata rakyat didahulukan.

Telah sering kali disebut jika BN terus diberi mandat memerintah Malaysia, rakyat akan berhadapan kenaikan inflasi dan harga barang berterusan. Kenaikan harga barang akibat kegagalan kerajaan Umno-BN mengurus khazanah milik negara sebaiknya. Tambah membarah apabila amalan rasuah dan penyelewengan yang menjadi budaya dalam Umno-BN.

Hari ini Umno-BN semakin nazak dan sesak. Nazak kerana mood rakyat yang semakin berpaling daripada menyokong BN. Sesak kerana tidak mampu lagi menangani krisis ekonomi dalam negara.

Kenaikan RON 97 dan gula baru-baru ini sebenarnya tidak menjejaskan sangat pengaruh BN. Ini kerana RON 97 tidak ramai digunakan secara langsung oleh rakyat di negara ini. Hanya golongan elit dan berada dan berkemampuan yang menggunakan RON 97. Manakala kenaikan harga gula sebanyak 20 sen tidak memberi kesan segera kepada kenaikan harga barangan keperluan berasaskan gula.

Namun kenaikan RON 95 yang majoriti digunakan oleh rakyat kelas pertengahan dan bawahan pastinya akan menimbulkan kemarahan rakyat. Pembaziran dan penyelewengan menyebabkan kerajaan yang ada tidak mampu lagi menampung kos subsidi RON 95. Kerajaan tak berani nak naikkan harga RON 95 kerana sedar rakyat akan naik minyak.

Hanya satu cara nak naikkan harga minyak, dapat mandat besar dalam pilihanraya. Nak buat pilihanraya sekarang tak selamat bagi Umno-BN. Maka pelbagai isu dan fitnah serta konspirasi dilakukan untuk menghodohkan imej pimpinan Pakatan Rakyat dengan andaian rakyat akan kembali menyokong Umno-BN dengan taktik tersebut.

Maka jika rakyat termakan dengan fitnah dan segala konspirasi, parlimen dibubarkan. Andaian mereka Umno-BN boleh menang besar. Jika rancangan mereka membodohkan rakyat berhasil, rakyat akan dibodohkan sekali lagi dengan menaikkan harga RON 95 yang mengikut harga pasaran dan semasa sepatutnya dijual RM 2.70 dan bukan Rm 1.90 seperti sekarang. Jadi kemungkinan sangat besar harga minyak akan melambung jika Umno-BN menang sekali lagi dalam pilihanraya. Jika tak percaya tunggu je lah...masa tu menyesal pun tak guna...sumber klik (sini)