06 January 2011

ISU ROGOL AMAH: SEKADAR NAFI JE ???

Bukan setakat 1Malaysia, seluruh dunia dah tahu bahawa terdapat dakwaan ada menteri kabinet Malaysia merogol amahnya sendiri. Buat malu je, dengan amah sendiri pun jadi!

Setelah sekian lama cerita dan dakwaan ini tersebar, baru semalam yang didakwa menafikan terlibat. Penafian ini bukan di mahakamah atau di depan Suruhanjaya Diraja tetapi melalui media yang terkenal dengan sikap penipu dan pengampu.

Itu pun selepas empat laporan polis dibuat. Bila ada laporan polis sepatutnya akan dibuka kertas siasatan. Saya yakin laporan polis ini tak akan membawa apa-apa makna kerana mangsa sudah berada di negara asal. Polis Malaysia tak boleh untuk soal siasat mangsa dan saksi. Kecuali ada jaminan mangsa dan saksi dibawa dan diberi perlindungan oleh pihak keselamatan. Tetapi itu tak akan berlaku dalam suasana semasa hubungan Malaysia-Indonesia. Lihatlah apa yang berlaku dalam kes Mahanomara bekas isteri kerabat diraja Kelantan tak berapa lama dulu.

Sepatutnya menteri yang didakwa terlibat mengheret individu, media atau organisasi yang melibatkan beliau dalam kes ini ke mahkamah. Ini tuduhan berat dan membabitkan maruah dan imej negara kepada dunia. Persoalannya beranikah menteri berkenaan menyaman pihak terbabit ke mahkamah?

Mungkinkah selepas ini undang-undang Malaysia akan dipinda jika pihak yang dituduh dengan kesalahan jenayah cukup sekadar buat penafian kepada media..Bila dah buat penafian maka tutup dan buang kes !