26 December 2008

RM 300 SEBULAN KAMI NAK MAKAN APA???


Itulah keluhan penoreh getah dan peneroka di seluruh negara berikutan kejatuhan teruk harga komoditi tersebut. Harga sawit hari ini sekitar RM 200 setan manakala harga getah merudum hingga 60 sen sekilogram. Hujan dan musim tengkujuh sekarang di beberapa tempat di negara ini semakin menyukarkan kehidupan serta menjejaskan mata pencarian.

Keadaan ini semakin memilukan apabila penggal persekolahan yang bakal dibuka tidak lama lagi. Yuran persekolahan mungkin boleh di tangguh, tetapi bagaimana dengan buku sekolah, alat tulis dan uniform sekolah anak-anak? Tetapi dalam keadaan sekarang, keperluan makan minum mengatasi segala-galanya. Itupun masih tidak mencukupi...

Kepada siapa mereka hendak mengadu nasib dan kesusahan yang menimpa? Adakah wajar mereka dipersalahakan kerana tidak beringat sewaktu harga getah dan sawit mahal? Sebelum menghukum mereka kita perlu menyedari dan berlaku adil, harga sawit dan getah yang melambung ketika itu hanya untuk beberapa bulan sahaja.

Minggu hadapan ramai peneroka boleh menarik sedikit nafas lega kerana dijanjikan bonus oleh kerajaan Felda. Tetapi bukan semua, hanya mereka yang mengikuti skim tanam semula melalui Felda dan menjual hasil kepada Felda sahaja yang akan menerima bonus. Satu lagi malang bakal menimpa, pembahagian bonus pun didiskriminasikan!

Ada pihak yang kurang senang dan marah-marah bila saya menyalahkan kerajaan. Habis tu nak salahkan siapa? Salahkan presiden Bush dan bakal presiden Barrack Obama di Amerika? Jika tidak pun salahkan presiden Bangladesh atau Presiden Indonesia?

Siapa yang tidak beringat dan berjimat cermat? Rakyat atau kerajaan? Siapa yang banyak buat projek membazir dan membuang duit rakyat begitu sahaja?

Contoh, pembatalan pembinaan jambatan Indah atau jambatan bengkok di Tambak Johor, kerajaan rugi hampir RM 300 juta bayaran pampasan kepada pemaju projek.Tak ada satu tiang jambatan pun dinaikkan ! Rugi atas angin!

PPSMI yang kontroversi dan ditentang hari ini kerajaan dah habis lebih RM 5 bilion! Mana tidaknya, laptop yang harga tak sampai RM 3 ribu sebuah jadi lebih RM 6 ribu yang disediakan oleh pembekal! Sila siasat siapa yang dapat projek tu? Bukan kroni?Saya buat tuduhan melulu? Tak payah susah-susah, boleh tanya pihak sekolah berhampiran tempat anda tanya segi harga dan kualitinya....hancus!Itu baru sebuah laptop, LCD dan lain-lain? Ini juga tidak termasuk, software pengajaran dalam bahasa Inggeris yang menelan kos jutaan ringgit tetapi tidak dapat digunakan.

Semalam dalam perjalanan bercuti dari Pahang Ke Johor Baharu saya melalui Mersing, saya tunjukkan kepada isteri di sebelah, kompleks kuarters polis baru Mersing yang lengkap dengan dewan dan masjid yang bernilai puluhan juta ringgit. Apa yang berlaku? Projek itu telah dihentikan,sekarang telah dinaiki semak samun dan banyak atap yang pecah serta dinding yang rosak. Kuarters telah dibina sejak awal tahun 2000(laluan Kuantan-JB adalah laluan saya setiap minggu semasa sambung belajar di UTM Skudai)yang telah hampir siap tetapi tidak dapat digunakan? Apakah itu bukan pembaziran?

Ini baru sekelumit kisah pembaziran yang dilakukan oleh kerajaan. Ada pembaca blog ini mengatakan blog ini tak ada kerja lain, apa yang kerajaan buat semua salah, semua bangkang! Soalan saya mudah sahaja, kalau dah benda tak betul, salah, membazir dan bertentangan dengan Islam, nak sokong juga?????Pernah ke saya kata semua kerajaan buat salah?

Bayangkanlah pembaziran berjumlah bilion ringgit yang dilakukan oleh kerajaan, adakah kerajaan tidak mampu untuk membantu semua peneroka dan penoreh getah seluruh Malaysia yang sedang menderita sekarang ini? Kepada mereka yang jiwa,hati,darah, nafas serta nadinya Umno dan BN anda tanyalah diri sendiri?