05 December 2010

MENARA 100 TINGKAT ADA DUIT...SUBSIDI RAKYAT TAK CUKUP DUIT!


Kenaikan 4 dalam 1 yang diumumkan oleh kerajaan 1 Malaysia yang diterajui parti kononnya ingin menjadi juara rakyat membuktikan kerajaan yang ada kini cukup nazak dan terdesak.

Saya tak dapat nak bayangkan bagaimana ketika rakyat sedang bergelut kenaikan pelbagai harga barang dan persediaan pembukaan penggal persekolahan baru kerajaan tergamak mengumumkan kenaikan keperluan asas dalam negara. Bayaran bantuan khas RM 500 yang dikreditkan ke akaun pesara dan kakitangan awam baru-baru ini diambil balik oleh kerajaan secara terang-terangan dan tidak bermaruah. Kerajaan 1Malaysia ternyata bersikap buruk siku dengan mengembar-gemburkan pemberian wang bantuan khas berkenaan. Apa yang lebih dikesali,ketika kerajaan Umno/BN kononnya ingin berjimat cermat,kerajaan 1Malaysia masih lagi bernafsu besar meneruskan projek menara Warisan 100 tingkat yang menelan kos RM 5 billion dan dijangka meningkat sekali ganda pada masa akan datang kesan kenaikan kos pada masa akan datang.

Dalam banyak perkara kerajaan 1Malaysia masih bersikap terang-terangan membazirkan duit rakyat dengan tujuan memancing undi dalam pilihanraya akan datang. Saya beri contoh projek komputer 1 Malaysia yang menelan kos lebih RM 2 bilion bagi isi rumah berpendapatan bawah RM 3000. Saya mempunyai banyak maklumat pemberian komputer 1Malaysia telah disalah guna dan diberi kepada mereka yang tidak berkelayakan.Lebih malang lagi pemberian komputer 1 Malaysia telah dijadikan rasuah politik sempit Umno. Tetapi yang bagusnya pemberian komputer 1Malaysia ini telah melahirkan ramai usahawan komputer di kalangan murid sekolah rendah dan pelajar sekolah menengah kerana dapat mencari duit saku sendiri dengan menjual kembali komputer berkenaan serendah RM 200 ! Hebatkan? Kerajaan umno/BN sewenang-wenangnya membazirkan duit rakyat tanpa mengambil iktibar kegagalan projek PPSMI yang meleburkan lebih RM 5 bilion duit pembayar cukai sebelum ini.

Di samping itu kroni mereka terus dibela dan dipertahankan untuk menghisap darah rakyat. Lihatlah apa yang ingin dilakukan oleh Syabas yang ingin menaikkan tarif air di Lembah Kelang? Tidak ada seorang pun pemimpin Umno yang bersuara menyatakan bantahan. Saya yakin hari ini ada rakyat yang akan ditangkap dan dibelasah dengan bertopengkan polis dan undang-undang untuk menyuarakan hak dan membela nasib rakyat miskin akan terkesan dan makin terhimpit.

Itu belum lagi termasuk pembaziran lain yang ketara seperti pembayaran RM 77 juta setahun kepada firma Yahudi APCO Worlwide untuk menjual jenama 1Malaysia. Kalau nak senaraikan satu persatu kita pun dah tak tersenarai segala projek dan pembaziran yang dilakukan oleh kerajaan Umno/BN setelah lebih setengah abad memerintah negara. Malah kita pun sudah cukup meluat dengan pembohongan dan penyelewengan yang dilakukan oleh kerajaan 1Malaysia.

Hanya mereka yang tidak waras dan normal serta mempunyai kepentingan politik sempit atau yang terlalu taksub kepada Umno/BN sahaja yang akan terus memberi undi kepada mereka dalam pilihanraya umum ke 13 akan datang. Adakah kita nak biarkan anak cucu dan generasi kita akan hidup merempat pada masa akan depan? Fikir-fikirkanlah...perubahan boleh dilakukan dengan sebatang pensil sahaja...Buatlah pilihan yang tepat dan bijak.