02 January 2010

JASA -JASA AGUSTINE PAUL


1. Jasa terbesar Augustine Paul ialah telah menjatuhkan hukuman bersalah kepada Datuk Seri Anwar pada 14 April 1999 dalam satu perbicaraan yang mencipta rekod dunia perkataan 'tak relevan' paling banyak diucapkan di mana-mana mahkamah dunia. Hukuman itu berhubung tuduhan Anwar menyalahguna kuasanya untuk mengganggu siasatan polis dalam kes liwat yang menyebabkan Anwar merengkok di penjara Sungai Buloh selama 6 tahun.

2. Satu-satunya hakim dalam dunia yang membenarkan tilam bertompok-tompok dijadikan bahan bukti DNA Anwar walaupun dalam keterangan di mahkamah, seorang pakar DNA berkata 10 daripada 13 kesan air mani menyamai DNA Anwar. Peguambela pula berhujah bahawa contoh DNA Anwar telah diletak pada tilam tersebut.Augustine bagaimanapun menerima keterangan DNA tersebut.

3. Augustine juga dikritik kerana berulangkali enggan menerima pengemukaan bukti oleh peguambela dan menolaknya sebagai 'tidak relevan' dalam kes tersebut sambil batuk-batuk ala iklan gula Hacks.

4. Penghakiman Augustine setebal 320 halaman untuk kes tersebut, dianggap sebagai yang terpanjang dalam sejarah negara ini dan mungkin terpanjang di dunia.

5. Mengenang jasa-jasanya maka Agustine menerima kenaikan pangkat dari Pesuruhjaya kehakiman ke jawatan Hakim Mahkamah Tinggi 1998, Hakim Mahkamah Rayuan 2003 dan Mahkamah Persekutuan 2005.


HAKIM AGUSTINE PAUL MENINGGAL DUNIA...


Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri S. Augustine Paul yang menjadi perhatian dalam kes membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim 12 tahun yang lalu meninggal dunia hari ini pada jam 3.15 petang tadi di Hospital Selayang pada usia 64 tahun.Punca kematian tidak diketahui tetapi mendiang telah terlantar sakit untuk tempoh yang lama.

Bermakna ramai yang terlibat dalam konspirasi tahun 1998 itu ditimpa pelbagai misteri dan bala serta musibah. Masih ingat lagi apa yang berlaku kepada Tan Sri Mohtar Abdullah, Dr. Qistina, Azizan (bekas pemandu Anwar) dan Datuk Aziz Shamsudin. Masihkah lagi ada yang beranggapan semua ini secara kebetulan? Tak relevan?

Ingatlah mereka yang kini merancang konspirasi kedua dalam kes liwat terhadap Anwar tentang doa orang yang dizalimi. Wallahualam.

KRISIS BERLARUTAN: IMPORT IMAM UNTUK SOLAT JUMAAT

Isu perletakan jawatan semua pegawai syarak Surau an Najihin Taman Merdeka yang digunakan untuk solat Jumaat minggu lepas secara mengejut dan serentak terus berlarutan. Walaupun mereka yang meletak jawatan dipanggil berbincang dengan Majlis Agama Islam Melaka minggu lepas itu tetap tidak mengubah pendirian mereka untuk terus meletak jawatan kerana tidak menyenangi campur tangan politik Umno di surau berkenaan walaupun mereka tidak menyebelahi mana-mana parti poltik.

Natijahnya, dalam solat Jumaat semalam imam 2 dari Masjid Taman Merdeka terpaksa diimport untuk mengimamkan solat Jumaat dan membaca khutbah. Itu semua tidak pelik memandangkan Bilal 2 yang juga Pengerusi Surau yang gila kuasa dan disokong kuat oleh Umno tidak mempunyai kelayakan langsung untuk mengimamkan solat Jumaat apa lagi membaca khutbah. Itu belum lagi nak disuruh berkhutbah. Kalau nak suruh Pengerusi JKKK, yang dikenali sebagai Md. Zin jauh panggang dari api. Tetapi kalau nak bagi projek besar surau atau untuk buat longkang surau itu dah memang kerja dia sebagai kontraktor yang bernaung di bawah Umno.

Malah di khariah berkenaan memang tidak ada mereka yang dalam puak Umno di situ yang berkelayakan untuk menjadi imam di surau berkenaan. Jadi sampai bila perkara ini akan dibiarkan berlarutan? Adakah sepanjang masa surau berkenaan kena mengimport imam setiap kali Jumaat. Mungkin dengan cara ini sahaja dapat memuaskan hati puak Umno di tempat berkenaan yang sering kali campur tangan dalam pengurusan suara di tempat berkenaan.

Untuk makluman khariah dari surau An Najihin terdiri daripada penduduk Taman Merdeka, Taman Merdeka Jaya, Taman Datuk Tambi Chik Karim dan Taman Angkasanuri mewakili ribuan rumah penduduk beragama Islam di situ. Gugusan perumahan ini adalah yang terbesar di Melaka. Dalam pilihanraya umum yang lalu dalam tahun 2008, Dun Ayer Keroh di situ dimenangi oleh DAP dan Parlimen Bukit Katil, PKR hanya tewas tak sampai 1800 undi berbanding lebih 20 ribu majoriti berbanding pilihanraya 2004.

Situasi yang berlaku di Surau An Najihin yang melibatkan campur tangan Umno akan menjadi titik tolak kemungkinan besar Parlimen Bukit Katil akan dikuasai oleh Pakatan Rakyat dalam pilihanraya akan datang kerana khariah di sekitar surau berkenaan mewakili lebih daripada 10 ribu pengundi. Apa yang ingin digambarkan ahli khariah yang sebelum ini menjadi penyokong Umno dan atas pagar dalam pilihanraya lalu mungkin akan beralih angin menyokong Pakatan Rakyat kerana sudah cukup meluat dengan tindak tanduk Umno di kawasan berkenaan.

artikel sebelum ini :

http://angkasanuri.blogspot.com/2009/12/gempar-kerana-politik-umno-seluruh-ajk.html