02 November 2009

ADA YANG MENGELENG TAK PERCAYA DAN ADA YANG BERTEPUK TANGAN GEMBIRA DENGAN PENAHANAN DR. ASRI?

Era 1Malaysia makin bercelaru dan haru biru. Ingatkan Islam Hadhari je yang mengelirukan tetapi Islam 1Malaysia lagi memeningkan. Kalau dah jadi mufti ada PHD pun tak layak mengajar agama agaknya siapa yang layak diberi tauliah mengajar agama era 1Malaysia?

Dalam hal ini kita perlu berhati-hati dengan mufti di negeri masing-masing. Tidak mustahil ada di kalangan mereka tidak ada tauliah untuk menyampaikan atau bercakap hal-hal berkaitan dengan umat Islam. Mungkin juga selama ini kita mendengar ceramah, kuliah dan khutbah Jumaat dari mufti yang tak ada tauliah!

Perdana Menteri 1Malaysia terkejut dengan penahanan Dr. Asri. Ramai juga menteri yang terkejut dan buat-buat terkejut. Jika tindakan menahan Dr. Asri di luar pengetahuan PM, atas arahan dan agenda siapa beliau ditahan? Adakah ada pihak dalam Umno@BN mempunyai agenda atau strategi tertentu? Adakah ini membuktikan bahawa PM cukup lemah sehingga tidak mampu mengawal tindakan orang orang bawahannya sesukati hati?

Bagi saya ada agenda tersembunyi di sebalik penahanan dan tindakan 'memalukan' Dr. Asri. Mungkin banyak pihak yang mengeleng kepala tak percaya dan tidak kurang yang bertepuk tangan gembira. Wallah'ulalam

DR ASRI DITAHAN POLIS MALAM TADI


Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menahan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainal Abidin selepas beliau menyampaikan kuliah di sebuah kediaman di Taman Sri Ukay di sini malam ini.

Penahanan Mohd. Asri pada pukul 12 tengah malam itu dipercayai ada kaitan dengan fahaman Wahabi yang dikaitkan dengan beliau.

Sebelum beliau ditahan, sepasukan anggota polis dan pegawai JAIS telah berada di luar rumah banglo itu sejak pukul 8 malam.

Dianggarkan, terdapat hampir 1,000 orang hadir mengikuti kuliah tersebut.

Anggota polis dan JAIS mula memasuki pekarangan kediaman itu selepas orang ramai meninggalkan banglo tersebut kira-kira pukul 9.30 malam.

Pegawai JAIS kemudiannya dilihat berbincang dengan Mohd. Asri, sebelum dia dibawa tanpa digari ke Balai Polis Ulu Klang.

Mohd. Asri sempat memberitahu para pemberita yang turut berada di kediaman itu supaya mengikutnya ke balai polis tersebut kerana beliau mahu memberi penjelasan mengenai kejadian itu.

Dalam pada itu,kira-kira 2 jam, para pegawai Jais berunding untuk meminta Dr Asri ke pejabat agama atau balai polis berdekatan.

Pada awalnya,Dr Asri mahu para pegawai itu mengambil keterangan di rumah tersebut, namun setelah berbincang agak lama,Dr Adsri akur untuk ke balai polis berdekatan.

Beliau kelihatan menaiki van JAIS dan diiringi oleh beberapa buah kereta peronda polis.

Sebelum pergi, Dr Asri sempat meminta supaya pihak media menunggu beliau dirumah tersebut kerana akan mengadakan sidang media.

"Jangan bimbang,saya akan balik semula ke sini.Doakan saya.

"Tunggu saya...akan membuat sidang media," katanya di hadapan orang ramai dan pihak media yang mengerumuni rumah tersbut.

Dipercayai tangkapan itu,berikutan dakwaan beliau yang dikatakan mengajar tanpa tauliah dan ada kaitannya dengan sidang media semalam serta memo bantahan lantikan beliau selaku Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah(Yadim).

Beliau dipercayai dibawa ke balai polis Hulu Kelang untuk diambil keterangan

Turut berada di rumah banglo itu ialah Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamaruddin dan Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Kelang, Saari Sungib.