16 March 2009

MELAKA BAKAL MENDAPAT KETUA MENTERI BARU???


Walaupun sekarang ini saya berada di luar Melaka, berita bertiup kencang Melaka negeriku bakal mendapat Ketua Menteri baru tidak lama lagi. Jawatankuasa Disiplin Umno dijangka akan membuat pengumuman esok calon-calon yang akan gugur kelayakan bertanding dalam pemilihan pada 25-26 March ini. Di antara yang disebut-sebut yang bakal menerima hukuman ialah Datuk Seri Ali Rustam, Ketua Menteri Melaka yang juga calon Timbalan Presiden Umno. Tan Sri Muhamamad Md. Taib dalam satu kenyataan hari ini begitu tak sabar-sabar meminta Lembaga Disiplin menyegerakan mengumumkan calon yang tidak layak bertanding. Apa maknanya tu....???

Difahamkan esok akan berlangsung satu perjumpaan khas ketua-ketua bahagian Umno Melaka bersama dengan Ali Rustam selaku pengerusi Perhubungan Umno Melaka.

Ditanya kebenaran khabar angin tersebut, beliau hanya berkata: “Itu kena tanya Lembaga Disiplin (Umno).”

Ketika ditemui pemberita sebelum majlis memperkenalkan diri calon Majlis Tertinggi (MT) Umno di sebuah hotel di Shah Alam, Mohd Ali juga enggan mengulas sama ada dipanggil mengadap atau menerima sebarang surat dari jawatankuasa itu.

Ketika sama ada beliau bimbang dengan penyebaran khabar angin itu ketua menteri Melaka itu menjawab:“Kenapa saya perlu bimbang?”

Ditanya mengenai laporan akhbar arus perdana hari ini, ketua menteri Melaka itu berkata beliau tidak membaca akhbar mengenainya.

Oleh itu, tambah Mohd Ali, beliau tidak boleh mengulasnya.

Diminta memberikan reaksi sama ada khabar angin itu memberikan kesan negatif kepadanya, Mohd Ali berkata: “Sabarlah, kita tidak boleh campur hal Lembaga Disiplin”.

Menurut laporan beberapa sumber media selain Ali Rustam, antara yang bakal menerima nasib yang sama ialah Dato Seri Khir Toyo dan menantu kesayangan PM, Khairy Jamaludin. Bermakna Mukhriz yang mendapat sokongan Najib akan menang percuma jawatan Ketua Pemuda Umno.

Langkah ini dilihat sebagai program pembersihan orang-orang Pak Lah dari dalam pimpinan tertinggi Umno. Permainan politik dalam Umno bakal memasuki episod baru. Sama-sama kita tunggu episod yang seterusnya seperti kata Allahyarham Ibrahim Pendek dalam cerita Ali Baba dan 40 Penyamun....Mari-mari kita lihat siapa yang kenaaaaaaaaaaaaa......

GOBIND DIGANTUNG SETAHUN....BAGAIMANA ZAMRY AND THE GANG????

Gobind Singh Deo, Ahli parlimen Puchong digantung setahun oleh Dewan Rakyat dalam usul pengantunggan yang dibacakan oleh Datuk Mohamad Nazri Aziz Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Berikutan penggantungan itu, Gobind akan hilang kelayakan dari segi sebarang elaun dan kemudahan sebagai ahli parlimen.

Sebagai rakyat Malaysia, kita wajar menghormati kuasa dan peranan Dewan Rakyat melalui spekear Dewan dalam mengadili kes berkenaan walaupun isu yang dibangkitkan oleh YB Puchong tentang isu pembunuhan Altantuya masih tidak terjawab oleh pihak berkenaan sehingga hari ini.

Tetapi bagaimana pula dengan kuasa Dewan Undangan Negeri Perak, V. Sivakumar melalui Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan yang menggantung Menteri Besar Kudeta, Datuk Dr. Zamry dan enam orang 'penasihat khas' kepada Menteri Besar selama setahun dan 18 bulan? Zamry masih lagi menjalankan tugas sebagai 'menteri besar' dan menerima elaun dan kelayakan sebagai ahli Dewan Undangan Negeri dan sebagai 'Menteri Besar'. Undang-undang apakah ini?

SIAPA CALON UMNO AKAN 'TERSUNGKUR' RABU INI?

Menjelang Perhimpunan agong Umno pada 24-28 March ini, satu kejutan dijangka akan berlaku. Terkini pada hari Rabu ini difahamkan Jawatankuasa Displin Umno akan mengumumkan 20 calon yang bertanding akan hilang kelayakan tersebut.

Kemungkinan Datuk Norza Zakaria dan Datuk Azalina Othman termasuk dalam senarai tersebut. Umum mengetahui Norza sedang didakwa di mahkamah kerana tuduhan rasuah manakala Azalina sedang disiasat oleh SPRM.

Persoalannya siapa lagi yang 18 tu? Jerung atau ikan bilis? Mereka dari kem mana yang akan hilang kelayakan? Mereka dari Kem Pak Lah atau dari Kem Najib?

Apa-apapun serta siapa yang bakal hilang kelayakan nanti, pastinya akan menghumban Umno ke era perpecahan dan konflik yang semakin teruk. Mereka yang hilang kelayakan nanti akan hanya duduk berdiam diri di rumah tanpa berbuat apa-apa?

Walau bagaimanapun jumlah 20 orang yang bakal hilang kelayakan bertanding adalah satu angka yang sangat kecil berbanding kira-kira 1000 kes salah laku dan rasuah yang disiasat oleh Jawatankuasa Disiplin Umno. Malah dalam satu majlis ceramah umum beberapa hari lalu, Datuk Husam Musa menyatakan Pas mempunyai dokumen dan maklumat lengkap siapa yang terlibat dalam gejala rasuah dalam Umno untuk didedahkan dalam pilihanraya kecil nanti. Pastinya maklumat itu diperolehi dari sumber dalaman tertinggi dalam Umno. Lainlah kalau isu dan skandal yang didakwa hanya melibatkan pemimpin Umno cawangan!

Sama-sama kita tunggu dan lihat adakah di antara mereka nanti adalah di kalangan mereka yang bertanding jawatan tertinggi seperti timbalan dan naib presiden atau mereka yang bertanding dalam sayap parti seperti jawatan ketua pemuda, ketua wanita atau ketua puteri? Sama-sama kita nantikan sehari dua ini