26 May 2010

BUKTI UMNO TERLIBAT JATUHKAN SAMY VELLU


Krisis dalam BN semakin kronik dan sudah tidak dapat diselamatkan lagi apabila mereka saling bercakaran sesama sendiri. Semalam anak Samy Vellu S. Vell Paari yang kini menjadi ahli Jawatankuasa Kerja MIC (CWC) menuduh UMNO melakukan ‘pembunuhan politik’ (political assassin). Ini rentetan daripada pilihanraya kecil Hulu Selangor apabila calon tulen MIC Dato G Palanivel tersingkir gara-gara calon proksi Umno P.Kalamanathan terpilih menjadi calon.

Kenyataan anak samy Vellu itu menyebabkan 'pejuang-pejuang' Umno melenting dengan menuduh S.Vell Pari sebagai kurang ajar dan biadab. Mereka termasuk Tan sri Muhyiddin Yassin mendesak agar Samy Vellu meminta anak kesayangAnya itu mengunci mulut.a
Persengketaan dalaman MIC makin 'meriah' apabila Samy Vellu melancarkan Ops Pecat mereka yang tidak sehaluan dengannya. Terbaru bekas timbalan Ketua Pemuda MIC M. Mugilan dan dua angoota CWC MIC. Mugilan yang dipecat menubuhkan Gerakan Anti Samy (GAS). Umno menafikan mereka terlibat menaja GAS, Mugilan pun turut menafikannya.

Tetapi hari ini tak pasal-pasal tembelang UMNO bersekongkol dengan GAS pecah. Menurut Mugilan satu perhimpunan besar-besaran akan diadakan Ahad ini yang dijangka melibatkan kehadiran lebih 10 ribu penyokongnya. Di mana? Di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia Putera. Dewan dan bangunan tersebut milik siapa? PAS, PKR atau DAP?

Mana mungkin Umno tak terlibat dalam GAS kalau tidak macam mana GAS boleh guna PWTC? Sepatutnya Umno tak boleh luluskan dewan tersebut sebagai menghormati Samy Vellu dan MIC. Tetapi dewan tersebut diluluskan juga kepada seorang yang kini dilabel sebagai pengkhianat dalam MIC. Saya tak fikir pemimpin atasan Umno tidak menyedari perkara ini.

Semua ini menjadi petunjuk bahawa BN yang diterajui oleh UMNO makin hancur apabila bertelagah sesama sendiri. Mungkin inilah istilah paling tepat perpaduan dan kerjasama erat dalam BN yang dikatakan oleh pemimpin mereka selama ini!