13 January 2010

TERBUKTI UMNO JUARA TIPU RAKYAT


Minggu lepas mereka melancarkan Kempen Juara Rakyat. Maka bertambah lagilah koleksi slogan Umno untuk rakyat di negara ini.seperti yang saya katakan sebelum ini slogan baru satu lagi koleksi retorik Umno kepada rakyat negara ini.

Bertempat di kawasan parlimen berjiran dengan parlimen Perdana Menteri kira-kira 500 penduduk Kampung Setajam Rompin bangun menyuarakan protes terhadap tindakan Umno menipu mereka berpuluh tahun lamanya.

Setiap kali pilihanraya, Umno di Dun Tioman di bawah parlimen Rompin akan berjanji kosong dengan penduduk di kampung berkenaan untuk memberi geran hak milik tanah kepada pesawah padi yang telah puluhan tahunan mengusahakan bendang di situ. Tetapi pilihanraya silih berlalu pemimpin dari wakil rakyat Umno bertukar ganti tetapi semua janji-janji terbukti palsu.

Kemuncak segala penipuan Umno di Rompin apabila dalam satu majlis penyerahan mangsa ribut yang dihadiri DYMM Sultan Pahang pada 22 April 2009 penduduk Kampung Setajam menyuarakan masalah pada Sultan Pahang. Sultan Pahang mengarahkan agar masalah penduduk di selesaikan dalam tempoh dua bulan dan perkara itu dipersetujui oleh ahli parlimen Rompin dan Pegawai Daerah dan dalam bulan September 2009 Sultan Pahang berkenan untuk menyampaikan hak milik tanah.

Hari ini masa berlalu, bukan kata geran tanah batang hidung pemimpin Umno pun tak kelihatan. Mungkin Dato Jamaludin Jarjis ahli parlimen Rompin yang kini menjadi duta Amerika sedang sibuk dengan majlis bersama Presiden Barrack Obama.

Penipuan dan pengkhianatan Umno kepada rakyat di negara ini membuktikan Umno adalah juara segala juara. Bukan sahaja juara menipu rakyat tetapi juga juara kerana memiliki ramai pemimpin terlibat rasuah dan skandal dan tidak kurang hebatnya juara dalam membazirkan duit rakyat.