23 October 2010

UMNO TERDESAK PERALAT MASJID!

Selama ini Umno sering menuduh Pakatan Rakyat khususnya Pas menjadikan masjid sebagai tempat kempen dan medan politik. Pemimpin Umno menganggap tindakan Pas sebagai mencemarkan rumah Allah. Walhal berpolitik dalam masjid dibenarkan dalam Islam.

Maka pelbagai sekatan digunakan. Terdapat penceramah yang dihalang dan digam serta diugut untuk diambil tindakan. Jawatankuasa surau/masjid yang menjemput penceramah yang tidak sehaluan dengan politik Umno diberi amaran, diugut dan dilucutkan daripada jawatan. Malah mereka bertopengkan undang-undang kononnya penceramah yang diundang tidak ada tauliah walaupun penceramah berkenaan hafal 30 juzuk al quran serta mempunyai ijazah, sarjana dan PHD serta pakar dalam pelbagai disiplin ilmu dalam Islam.

Hari ini Umno kembali menjilat kembali ludah mereka apabila secara terang-terangnya ingin memperalatkan masjid untuk kepentingan politik mereka.

Naib Presiden Umno merangkap Pengerusi Perhubungan Kedah yang bakal tersingkir Datuk Seri Shafie Apdal dengan muka selamba dan tak malu mencadangkan agar Umno menggiatkan usaha mendaftkar anggota mereka sebagai pemilih dalam pilihan raya menggunakan masjid di seluruh negara.

Katanya, ini kerana, masjid tersebut merupakan tempat di mana "padatnya umat Melayu".

Shafie juga berkata beliau telah membincangkan cadangan itu dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Jamil Khir Baharum yang bertanggungjawab dalam hal ehwal agama berhubung perkara itu.

Apakah ini merupakan petanda bahawa Umo kini cukup terdesak dengan peningkatan pendaftaran pengundi baharu oleh Pakatan Rakyat?Apabila sudah terdesak ternyata Umno tergamak melanggar 'fatwa' mereka sendiri. Kita tunggu apa komen 'ulama muda' dan 'ulama tua' dalam Umno apakah nas dan hujah untuk menghalalkan tindakan itu.