29 June 2009

UMNO CUBA BERLAGAK BAIK DI MANEK URAI

Menjelang pilihanraya Kecil Manek Urai 14 Julai ini Umno dilihat cuba menggunakan pendekatan psikologi untuk memancing undi pengundi di situ. Umno ingin menggambarkan bahawa mereka sebuah parti yang suci dan bersih bebas dari segala dosa dan noda. Mereka berusaha menggambarkan bahasa Pas yang diterajui oleh Ulama dan profesional sebagai parti yang mengamalkan budaya fitnah dan maki hamun.

Terbaru, Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan mengeluarkan arahan supaya penceramah Umno di Manek Urai supaya tidak menyebar fitnah. Sekali gus secara tidak langsung mengesahkan bahawa sebelum ini Umno mengamalkan budaya fitnah dan pembohongan dalam siri pilihanraya sebelumnya.

Umno terpaksa berlakon menjadi seorang yang dilihat baik, memandangkan mereka gagal menangkis dan menjawab isu yang dibangkitkan oleh penceramah Pas dan Pakatan Rakyat. Misalnya isu royalti petroleum untuk rakyat Kelantan yang selama ini dipesongkan faktanya oleh Umno.

Tindakan pemimpin dan penceramah Umno memburuk-burukkan dan menghina peribadi Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini merupakan kesilapan terbesar Umno di Manek Urai memandangkan bukan sahaja dalam Pas dan Pakatan Rakyat malah mereka di dalam Umno dan penyokong atas pagar di Kelantan begitu menghormati peribadi Tuan Guru.

Maka mereka cuba menebus kesilapan dengan bermain psikologi kononnya Umno sebuah parti yang suci dan murni. Siapa yang tidak kenal Umno? Tindakan Umno untuk berwatak baik umpama seperti cuba menyembunyikan bangkai gajah serta mempunyai agenda tersembunyi yang tidak sukar untuk difahami tujuannya.