28 July 2009

INGATAN BUAT SEMUA PESERTA GMI


Ketua polis Kuala Lumpur, Datuk Muhamad Sabtu Osman mula mengertak peserta Himpunan Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) dan Pro ISA supaya membatalkan hasrat mereka untuk mengadakan himpunan aman pada 1 Ogos ini.

Kepada semua peserta himpunan khususnya GMI yang bakal dijadikan sasaran berbanding Pro ISA agar merancang dengan teliti himpunan yang bakal diadakan. Polis seperti biasa sudah pasti akan cuba menggagalkan himpunan ini. Lebih-lebih lagi himpunan besar-besaran ini adalah yang pertama selepas Datuk Seri Najib dilantik sebagai Perdana Menteri. Di samping menguji Datuk Hishamudin sebagai Menteri Dalam Negeri yang baru.

Himpunan 1 Ogos ini pasti akan 'dimanafaatkan' untuk memulihkan imej kerajaan khususnya Umno dan parti komponennya yang semakin tercalar dengan pelbagai isu yang mengundang kritikan dan menghakis keyakinanmasyarakat.

Saya menggesa agar semua peserta GMI tidak menggunakan bas atau van yang disewa khas untuk datang ke ibu negara. Sebaliknya mereka boleh menggunakan kemudahan pengangkutan awam seperti bas ekspres, keretapi dan jalinan sistem monarail,LRT, Putra LRT dan Komuter untuk memasuki pusat bandaraya. Langkah itu terbukti lebih berkesan di samping dapat mengelakkan kesesakan lalu lintas akibat sekatan jalaraya yang dilakukan. Kecualilah semua perkhidmatan pengangkutan awam ini dihentikan buat sementara. Tapi itu agak mustahil memandangkan sistem pengangkutan awam ini menjadi nadi kepada penduduk Kuala Lumpur. Ternyata penggunaan pengangkutan awam menyebabkan pihak polis terpinga-pinga dengan kehadiran dan kebanjiran peserta himpunan BERSIH sebelum ini walaupun semua laluan masuk dibuat sekatan.

Saya yakin Himpunan ini akan berlangsung dengan aman tanpa sebarang kekecohan kecuali ada pihak tertentu yang memang sengaja diupah atau diarahkan untuk mewujudkan provokasi dan suasana tidak terkawal.