21 March 2009

MUSIM ORANG LETAK JAWATAN...ALI RUSTAM BILA LAGI????


Adun Bukit Selambau sudah letak jawatan, Adun Bukit Lanjan pun sudah letak jawatan tetapi masih dipujuk. Hari ini pula Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang pula letak jawatan.Pak Lah juga seperti yang dijanjikan akan letak jawatan.Cuma Ketua Menteri Melaka je belum letak jawatan.

Mari kita lihat kenapa mereka meletak jawatan dan kenapa Ali Rustam pun patut letak jawatan juga

V. Arumugam, bekas Exco dan Adun Selambau meletak jawatan kerana beliau dan keluarganya menerima pelbagai tekanan dan ugutan. Justeru itu untuk menjaga kepentingan keluarganya, kerajaan PR Kedah dan mengambil kira kepentingan rakyat maka dengan sukarelanya beliau meletak jawatan.

Ecxo dan Adun Bukit Lanjan, Elizebert Wong pula menawarkan diri meletak jawatan kerana tidak mahu masalah peribadi yang melandanya akan menjejaskan tumpuan kepada tanggungjawab dalam kerajaan negeri dan parti. Apa yang lebih penting beliau tidak mahu masalah peribadinya akan menjejaskan kerajaan negeri dan parti.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang pula Mohamad Fairus Khairuddin meletak jawatan disebabkan beliau didakwa tidak melaksanakan tanggungjawab dengan berkesan dalam kerajaan negeri Pulau Pinang. Malah beliau turut dikaitkan dengan isu 'kuari' seperti yang dilaporkan oleh salah seorang pimpinan pemuda AMK kepada SPRM.

Apa yang menarik, dalam ketiga-tiga kes di atas melibatkan pimpinan Pakatan Rakyat yang masih lagi belum terbukti kesalahannya. Tetapi apa yang boleh dilihat secara positif mereka berani menggambil tanggungjawab atas masalah yang menimpa mereka demi kepentingan kerajaan negeri, parti dan kepentingan masyarakat.

Tetapi...Ketua Menteriku ini....terang-terang telah disabitkan kesalahan oleh Lembaga Disiplin Umno...walaupun SPRM kata tak salah dan tak boleh campur keranan masalah dalaman parti...Apa lagi yang hendak ditunggu oleh Ali Rustam? Tak malukah beliau ?

Saya nak tanya Ali Rustam yang kata dirinya tak bersalah? Adakah agen beliau berani bertindak sewenang-wenangnya tanpa ada sebarang arahan? Adakah agen beliau mengeluarkan duit poket sendiri tanpa ada sumber dari mana-mana pihak? Adakah semua tindakan agen beliau di luar pengetahuan?

SPRM pula nak tunggu apa lagi? Adakah hendak menunggu Ali Rustam rasuah 46 ekor lembukah baru nak siasat dan bertindak?