25 November 2008

PENGARAH JAKIM DAN MUFTI PERLIS BERGADUH PASAL YOGA~Malaysiakini


Masih tak habis lagi cerita pasal yoga. Sekarang ini jadi isu lain pulak. Belum reda polemik tentang fatwa yoga kali ini berlaku pula perselisihan dan perdebatan di antara mufti perlis Ustaz Asri Zainal Abidin dan Pengarah Jakim,Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz.

Masing-masing ada hujah dan pendapat tersendiri. Ustaz Asri minta Jakim beri alternatif yoga dan jangan hanya kaku aje lepas keluar fatwa. Jakim kata, mereka dah buat kajian mendalam sebelum keluar fatwa. Jakim minta mufti Perlis jangan hanya sedap cakap aje, berilah pandangan apa alternatif yang dimaksudkan.

Dalam hal ini, golongan yang menentang fatwa yoga pasti bertepuk tangan di luar sana melihat umat Islam, tokoh agama dalam kerajaan bergaduh sesama sendiri. Sepatutnya mereka kena duduk berbincang dan bermuzakarah mencari alternatif dan penyelesaian terbaik.

Fatwa yoga berkaitan dengan akidah umat Islam. Mereka sepatutnya bersatu dan mengelakkan dari mengeluarkan sebarang kenyataan yang mengelirukan. Sikap seperti inilah yang menyebabkan Islam dipersendakan. Hanya ada satu cara sahaja untuk mengembalikan kegemilangan Islam di negara ini iaitu kembali kepada ajaran Islam sebenar.

MALAYSIAKINI ANGGAP POLITIK PAS DAN UMNO SAMA

Ibarat langit dengan bumi. Itu yang saya dapat gambarkan perbezaan amalan berpolitik dalam Pas dan Umno. Dalam Pas setiap ahli dan kepimpinan telah sekian lama dididik, dan ditarbiyyah konsep amal jamai' terutama konsep wala'atau ketaatan kepada pemimpin.Ahli telah dididik kuasa dan kedudukan adalah amanah yang akan dipersoalkan di hadapan Allah SWT.

Amanah sebagai pemimpin, bermakna masa dan wang ringgit dari poket sendiri terpaksa dikeluarkan. Masa bersama dengan anak isteri semakin terhad kerana tanggungjawab terhadap jemaah. Berbeza dengan Umno, jawatan menjanjikan kuasa dan pengaruh serta peluang untuk mengumpul kekayaan.

Di dalam Pas,parti atau jemaah mengatasi segala-galanya dari semua kepentingan individu. Justeru itu mengejar kedudukan dan pengaruh sama sekali tidak wujud dalam Pas. Jika ada mereka yang bersikap demikian lambat laun mereka akan gugur dan terpencil dengan sendirinya. Pemimpin datang dan pergi tetapi perjuangan perlu diteruskan.

Malaysiakini semalam cuba menggambarkan bahawa wujud konflik dalam Pas selangor sehingga menyebabkan Pesuruhjaya Pas selangor menggugurkan Iskandar Abdul Samad dan Shaari sunggip sebagai timbalan pesuruhjaya Pas Selangor.

Untuk makluman Malaysiakini golongan yang gila jawatan dan kuasa hanya wujud dalam Umno sahaja. Seorang pejuang Islam sejati di dalam Pas tidak timbul istilah kecewa, merajuk malah jauh sekali untuk berpaling tadah dari perjuangan jika tidak memegang sebarang jawatan atau digugurkan dari kedudukan dalam parti atau jemaah. Keikhlasan dalam perjuangan mengatasi segala-galanya.

Kisah Khalid Ibnu Walid panglima Islam terbilang yang dipecat oleh syaidina Umar Al Khattab sewaktu sedang bertarung di medan perang dijadikan contoh bahawa jawatan bukan alasan untuk berhenti berkhidmat dan berbakti kepada Islam.

Hari ini jelas apabila tindakan seperti ingin melaga-lagakan kepimpinan Pas di selangor tidak menjadi kenyataan apabila Khalid Abdul Samad yang kononnya dipecat mengingatkan ahli Pas tidak terperangkap dengan helah musuh berkaitan dengan diri beliau yang tidak dilantik semula sebagai timbalan pesuruhjaya Pas Selangor dalam kenyataan yang dikeluarkan kepada Harakah Daily.

Kenyataan Timbalan Pesuruhjaya 11 PAS Negeri Selangor, Iskandar Abd Samad:

"Saya berharap rombakan pimpinan PAS Selangor yang dibuat pada Mesyuarat Perhubungan 21 November lepas dengan persetujuan ahli-ahlinya akan dapat memberi nafas baru kepada PAS di Selangor.

"Saya juga berharap tenaga-tenaga baru ini akan dapat membawa ide-ide baru. Kita perlu berani membuat perubahan.

"Rombakan seperti ini adalah satu perkara biasa dan tidak patut dipertikaikan. Kepimpinan adalah satu amanah dan bukan hak mana-mana individu. Setiap individu mempunyai peranan dan tugas masing-masing di dalam jemaah. Masanya adalah untuk melihat ke hadapan.

"Saya menyeru ahli-ahli PAS agar memberi tumpuan kepada tugas utama untuk mengembangkan dan mengukuhkan pengaruh PAS di Selangor.

"Janganlah ahli-ahli terperangkap dengan permainan politik musuh yang mahu melihat PAS berpecah dengan mengeksploitasi rombakan ini.

"Masanya adalah untuk bekerja dan bukan untuk bercakap semata-mata. Tanggungjawab kita adalah besar. Kita mungkin ada hanya tiga tahun sebelum pilihan raya umum yang akan datang. Tumpukan usaha untuk membuktikan kemampuan PAS di dalam kerajaan dan menambah kerusi-kerusi PAS.

"Sejak mula menjadi ahli Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor dalam tahun 1993 dan merasai pimpinan tiga Pesuruhjaya, saya telah melihat segala-galanya dan seperti biasa saya berkeyakinan ahli-ahli PAS di Selangor matang menghadapi sebarang cabaran."


Ini semua menjadi rahsia kenapa Pas terus gagah berdiri dan melangkah sehingga hari ini walaupun telah lebih setengah abad melewati usia. Keikhlasan, perjuangan dan pengorbanan kerana Allah SWT mengatasi segala-galanya.

ALI RUSTAM SOKONG DEMONTRASI-MalaysiakiniKetua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam menyokong tindakan agresif penduduk kampung Kuala Sungai Baru yang mengadakan demontrasi kelmarin berkaitan isu babi sangkut di rumah AJK Umno Masjid Tanah.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan bangunan baru Pusat Zakat Melaka di Bukit Baru semalam.

Malah beliau menyokong sekiranya penduduk kampung berkenaan hendak mengadakan demontrasi pada setiap MINGGU!

"Mereka bertindak bagi membantah tindakan kurang ajar individu tertentu yang menyebabkan penduduk tidak senang terhadap perbuatan terkutuk tersebut"

Tahniah dan syabas diucapakan kepada Ali Rustam kerana akhirnya bersetuju bahawa demontrasi sebagai satu cara untuk meluahkan rasa tidak puas hati. Berbeza dengan pemimpin Umno lain yang menganggap demontrasi boleh menjejaskan ketenteraman awam dan menjejaskan kedatangan pelancong. Di samping boleh menyebabkan peniaga mengalami kerugian dan pelabur enggan datang ke negara ini selain boleh menyebabkan kesesakan lalu lintas. Malah Khairy Jamaludin pernah menyifatkan bahawa peserta demontrasi sebagai beruk.

Penduduk Melaka beruntung kerana mendapat ketua menteri yang faham tentang demokrasi dan kebebasan bersuara. Mungkin selepas ini penduduk Melaka akan lebih dialu-alukan dalam siri demontrasi yang bakal diadakan selepas ini.

Kepada Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), BERSIH dan NGO lain yang berminat untuk mengadakan demontrasi anda semua dijemput mengadakan demontrasi di Melaka terutama di sekitar kawasan pelancongan di Melaka atau paling tidak pun di hadapan pejabat ketua menteri.Anda semua dijamin bebas dari gas pemedih mata, semburan air asid dan gangguan si kepala merah(FRU).