23 July 2008

Mercedes VS Proton Perdana : Percayakah Anda ?


Kos menyenggara Proton Perdana V6 Executive yang dibayar oleh kerajaan Terengganu pernah mencecah RM175,229.97 dan RM132,357.76 sebuah untuk tempoh empat tahun.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan pejabat Menteri Besar di sini hari ini, ia merupakan kos tertinggi yang terpaksa dibayar oleh kerajaan negeri untuk servis sebuah kereta model itu sejak tahun 2004 hingga sekarang.

Harga sebuah kereta Perdana V6 Executive dianggarkan dalam lingkungan RM130,000.

"Kerajaan Terengganu tidak mampu lagi membiayai kos penyenggaraan Proton Perdana V6 Executive.

"Sekiranya diperlukan, kerajaan negeri sedia mengemukakan bukti terperinci kos penyenggaraan dan kerosakan sejak mula Proton Perdana V6 Executive digunakan sebagai kereta rasmi," kata kenyataan tersebut.

Sementara itu, Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Mazlan Ngah memberitahu Utusan Malaysia, semua kereta Proton Perdana V6 Executive milik kerajaan negeri Terengganu dibeli terus daripada syarikat pengedar kereta Edaran Otomobil Nasional (EON).

"Penyenggaraan kereta-kereta itu terbuka untuk dilakukan di mana-mana bengkel kerana tidak semua daerah di Terengganu mempunyai pusat servis Proton," katanya.

Menurut kenyataan pejabat Menteri Besar, pembelian 14 buah Mercedes E200 Kompressor bagi menggantikan kereta Proton Perdana V6 sedia ada selaras dengan Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 1 Tahun 2008 Para 6 (II).

Pekeliling itu mensyaratkan penggunaan kenderaan rasmi hanya terdiri kenderaan buatan tempatan atau dipasang dalam negara (CKD). Kenyataan itu menyebut, penggunaan Mercedes E200 Kompressor memenuhi syarat berkenaan kerana model CKD itu dipasang di kilang di Pekan, Pahang.

Kerajaan negeri baru-baru ini telah membeli 14 buah kereta mewah tersebut dengan kos RM3.43 juta sebagai menggantikan Proton Perdana V6 Executive yang baru sahaja dibeli pada tahun 2004.

Pembelian itu dipertahankan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Said yang menjadikan kualiti kereta keluaran Proton sebagai alasan pembelian tersebut.

Kereta-kereta Mercedes itu bakal digunakan oleh Menteri Besar, Exco dan para pegawai kanan kerajaan negeri.

"Pembelian kereta Mercedes ini adalah telus serta wajar dan tidak sekali-kali menggunakan wang royalti minyak. Kewajaran pembeliannya adalah berdasarkan kelasakan serta kos penyenggaraan yang rendah," ujar kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, kerajaan negeri berpuas hati dengan ciri-ciri keselamatan Mercedes E200 Kompressor. Setiap sebuah Mercedes yang dibeli berharga RM 245,00

Dalam kegawatan ekonomi dan pengenalan langkah berjimat cermat ekoran kenaikan harga minyak, pembelian mewah seperti ini merupakan langkah yang kurang bijak. Persoalannya lagi, kenapa kos membaiki yang terlalu mahal ? Adakah wujud unsur penyelewengan dan rasuah ? Pihak Badan Pencegah Rasuah ( BPR ) perlu beri perhatian kepada isu ini. Hal ini penting supaya rakyat yang cukup terbeban dengan kenaikan harga minyak dan kenaikan harga barang tidak rasa terpedaya dan teraniaya.

‘PULAU’ VS ‘SEKETUL BATU’


Hampir semua akhbar utama memaparkan isu tuntutan terkini singapura terhadap Zon Ekonomi Ekslusif ( EEZ ) di perairan Pulau Batu Putih yang telah menjadi milik Singapura seperti yang diputuskan Mahkamah Keadilan Antarabangsa ( ICJ ).


 

Menteri kanan republik itu, Balaji Sadasivan berkata, Singapura mempunyai kawasan perairan wilayah sehingga maksimum 12 batu nautika dan EEZ yang konsisten dengan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Undang-undang Laut (UNCLOS) pada 10 Disember 1982, di mana Singapura adalah salah satu pihak yang menandatangani konvensyen berkenaan


 

Ramai yang melenting dan menyatakan rasa terkilan dan tidak berpuas hati kerana Singapura tidak berbincang terlebih dahulu dengan Malaysia sebelum mengutarakan tuntutan itu. Di antara pihak yang melahirkan kembimbangan ini ialah golongan nelayan tempatan yang sering mencari rezeki di perairan berhampiran Pulau Batu Putih.

Persatuan Nelayan Kawasan Pengerang tidak bersetuju dengan tindakan Singapura untuk menuntut kawasan perairan wilayah dan Zon Ekonomi Ekslusif (EEZ) di sekitar Batu Puteh.

Pengerusinya Abu Bakar Mohamad menyifatkan hasrat republik itu sebagai langkah terdesak, seolah-olah mahu meluaskan kawasan sempadannya dan nelayan di Pengerang yang akan menerima kesannya.

"Jika dilihat, perairan (di situ) lebih kepada kita. Kalau terpesong sedikit, mereka (Singapura) akan masuk perairan kita.

"Kalau ia (Singapura) tuntut, ia tidak bimbang masuk perairan Malaysia," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Menurutnya, terdapat kira-kira 2,000 nelayan yang berdaftar di bawah persatuan nelayan kawasan tersebut.

Tuntutan tersebut, kata Abu Bakar, dilihat sebagai usaha untuk memonopoli kawasan itu dan berat sebelah.

"Terumbu Karang Tengah dan Terumbu Karang Selatan, cukup strategik kerana sumber perikanan banyak di kawasan itu," tambah Abu Bakar.

Di samping itu, terdapat juga pimpinan kerajaan yang melahirkan kebimbangan dan meluahkan rasa kurang senang serta melenting dengan tuntutan terbaru Singapura.

Persoalannya kenapa perlu marah – marah atau nak melenting dengan tuntutan terbaru Singapura ini ? Malah ada usaha untuk mengheret institusi beraja agar campur tangan dalam isu ini. Bukankah dulu seorang Menteri memberitahu bahawa keputusan ICJ adalah situasi 'menang – menang'. Singapura dapat sebuah pulau dan Malaysia dapat 'seketul batu'. Adil namanya. Adakah kita semua tidak sedar implikasi daripada keputusan ICJ tempoh hari ? Mana ada pulau atau Negara yang berada di lautan yang tidak memiliki hak Zon Ekonomi Ekslusif ( EEZ ).

Kesimpulannya,pada pandangan saya, kehilangan sebuah pulau yang digantikan dengan 'seketul batu' akan meneruskan polemik dan perdebatan pada masa akan datang. Bukan soal pulau atau 'seketul batu'. Tetapi ia lebih kepada soal kedaulatan dan maruah. Melainkan kita rakyat yang tidak bermaruah dan tidak memiliki harga diri.Natijahnya, mungkin terpaksa ditanggung tujuh generasi berikutnya.