14 January 2009

KELANTAN SUMBANG RM 1 JUTA NEGERI-NEGERI LAIN MACAM MANA?

Kerajaan Pas Kelantan mengumumkan sumbangan minimum RM 1 juta untuk membela nasib umat Islam di Gaza Palestin.Perkara itu dinyatakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Dato Husam Musa.Selain itu pada 23 Januari ini satu perhimpunan perdana akan diadakan oleh kerajaan negeri untuk menyatakan sokongan dan simpati kepada nasib umat Islam di sana.

Kerajaan-kerajaan negeri yang lain macam mana? Semalam kerajaan Melaka buat perhimpunan anti Zionis di MITC Ayer Keroh yang diketuai oleh Dato Seri Ali Rustam dan dihadiri oleh kira-kira 10 ribu orang. Dalam himpunan tu, menurut rakan-rakan yang hadir dan berita Sinar Harian Ali Rustam mengecam Israel dan kemudiaanya membakar bendera Israel. Tak ada pulak dinyatakan apa-apa sumbangan kepada umat Islam Palestin. Belum lagi kot?

Begitu juga dengan kerajaan negeri yang lain sama ada dari PR dan BN. Bukan tujuan untuk menunjuk-nunjuk dan berbangga dengan jumlah sumbangan tetapi umum mengetahui sumber kewangan kerajaan Kelantan tidaklah semewah negeri-negeri lain.

Sumbangan ini sudah pasti sedikit sebanyak dapat membantu rakyat palestin memulakan kehidupan lebih baik selepas keadaan kembali reda.

ISU BELI CAMRY: KHIR TOYO CAKAP TAK SERUPA BIKIN


Apabila kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor mengumumkan membeli 15 Toyota Camry untuk Exco dan pegawai kanannya ramai pihak yang melenting dah menuduh kerajaan PR tidak patriotik dan membazir.

Jika kita merujuk kepada satu sumber berita je, itulah kesimpulan yang kita akan buat. Tetapi bila diambil kira kos jangka panjang dan faktor-faktor lain keputusan kerajaan PR adalah wajar. Cuma masa je kurang sesuai.

Sebabnya seperti sengaja mengundang isu dan tohmahan lebih-lebih lagi dalam kegawatan ekonomi dan suasana pilihanraya di Kuala Terangganu.Ternyata isu itu telah menjadi zikir BN dalam pilihanraya di KT.

Tetapi apabila PR membangkitkan isu pembelian Mercedez oleh kerajaan Terangganu di bawah Ahmad Said untuk kegunaan rasmi Exco dan pegawai kanannya, isu bermewah-mewah dan tidak patriotik terkena atas batang hidung pemimpin Umno semula.

Tetapi itu kira ok lagi, tapi rupa-rupanya Khir Toyo lagi hebat. Kalau PR di Perak dan Selangor membelanjakan kira-kira 2 juta untuk 15 buah camry untuk kegunaan rasmi Khir Toyo pula belanja hampir 1 juta untuk hanya sebuah kereta mercedez S350 L !

Apa yang lebih mengejutkan pembelian itu menggunakan wang kumpulan Darul Ehsan semasa Khir Toyo jadi MB Selangor. Kereta itu pula adalah untuk kegunaan peribadi. Perkara itu didedahkan oleh Nik Nazmi Nik Ahmad Setiausaha Politik MB Selangor.

Saya cadangkan Khir Toyo bersihkan namanya dengan menyaman Nik Nazmi jika dakwaan tersebut adalah fitah. Jika tidak jangan mimpilah nak ambil semula Selangor dari PR. Khir Toyo juga perlu membersihkan namanya lebih-lebih lagi menjelang pertandingan jawatan Ketua Pemuda Umno yang turut ditandinginya. Jika tidak saya syorkan lebih baik Khir Toyo menarik diri kerana akan 'perabih borehh' je...Mukhriz dan Khairy pasti senyum lebar dengan berita ini...

BN SEMAKIN TERDESAK DI KUALA TERANGGANU

Petunjuk minggu akhir kempen pilihanraya kecil di Kuala Terangganu menunjukkan Pas memiliki peluang cerah untuk merampas semula kerusi parlimen ini.

Kajian yang dilakukan oleh Merdeka Centre mendapati menjelang pengundian Sabtu ini, arah aliran sokongan pengundi Melayu di Kuala Terengganu masih belum jelas manakala pola undian pemilih-pemilih Cina pula dijangka beralih kepada pembangkang.

Tinjauan pendapat umum kendalian Merdeka Center menunjukkan kira-kira 11 peratus pengundi masih belum membuat keputusan mengenai calon dan parti yang mereka bakal menyokong.

"Kajian menunjukkan sukar untuk menentukan keinginan memberi undi di kalangan pemilih ketika tinjauan pendapat umum ini dikendalikan.

"Berdasarkan pemerhatian terhadap data dikumpulkan, kajian ini percaya pengundian di kalangan Melayu dijangka berbelah bahagi dengan jurang yang kecil, dengan kemungkinan lapan peratus belum membuat keputusan lagi," kata Pengarah Eksekutif Merdeka Center, Ibrahim Suffian.

Sebelum ini ramai pihak sama ada dari PAS dan BN meramalkan undi kaum cina yang berjumlah kira-kira 10% menjadi penentu kepada kemenangan kepada mana-mana parti yang bertanding.

Dalam keadaan sekarang apabila aliran undi kaum cina memihak kepada Pakatan Rakyat, agak-agak BN akan senag duduk? Pasti BN sekarang dalam kepanasan untuk mengekalkan kerusi parlimen Kuala Terangganu.

Jadi tidak peliklah isu perkauman mula ditiup dengan pengedaran risalah berbau perkauman melampau. Ini didedahkan oleh Pesuruhjaya Pas Terangganu yang juga Timbalan pengarah jentera Pilihanraya Pas.

"Dalam media, pemimpin Umno dan BN bercakap soal perpaduan tetapi apabila datang kepada kaum masing-masing, mereka menyebarkan api perkauman," kata beliau sambil menunjukkan satu risalah yang disebarkan kepada penduduk Melayu di Kuala Terengganu.

Antara kandungan risalah itu adalah "Hanya kerana nak terus berkuasa, Tan Sri Khalid sanggup jadi barua DAP", "Haram jadah punya Khalid Ibrahim, sanggup jual bangsa sendiri" dan sebagainya.

Sudahlah kandungannya penuh dengan hasutan, fakta yang disiarkan dalam risalah bertajuk "Buletin anak Jawa Selangor" itu penuh dengan penyelewengan dan tipu muslihat, kata Mustafa.

"Saya ingin bertanya kepada Umno, kenapa sampai perlu buat begini?" kata Mustafa dalam sidang media di Markas Besar PAS itu.

Bagi saya tindakan jijik dan tidak bermaruah ini baru peringkat permulaan, saya yakin pada hari-hari terakhir kempen dan hari pengundian nanti mereka yang gila kuasa dan takut hilang kuasa sanggup buat apa sahaja tanpa mengira dosa dan pahala.