25 December 2010

HA..HA..84% RAKYAT MALAYSIA FAHAM 1MALAYSIA

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata 84% rakyat Malaysia faham konsep 1 Malaysia berbanding sasaran 75% yang ditetapkan. Kajian itu berdasarkan kajian terhadap 15,353 responden.

Baguslah macam tu, nampaknya pak cik dan mak cik di Hulu Tembeling, Kuala Berang, Sik, Kuala Nerang termasuk yang tinggal di Pengkalan Hulu di Perak sudah faham konsep 1Malaysia. Jadi tak sia-sialah Umno/BN bayar pada syarikat Yahudi Apco Worlwide RM 77 juta setahun kerana hasilnya sangat memuaskan.

Maka apa tunggu apa lagi kalau dah 84% sudah faham konsep 1Malaysia, bubarkan parlimen sekarang, Umno/BN senang-senang boleh menang besar.

Kalau cakap dengan orang kampung boleh le temberang. Nak tanya kepada Rais Yatim, siapa responden yang 15,353 tu? Adakah kajian itu mempunyai kesahan dan kebolehpercayaan berdasarkan min dan sisihan piawainya?

Kalau berani saya cabar dedahkan hasil kajian tersebut untuk buktikan rakyat benar-benar menyokong Umno/BN. Adakah kajian ini untuk menutup dapatan kajian badan bebas Merdeka Centre populariti PM sudah merudum? Mungkin juga kajian ini untuk menutup kesedihan atau perasaa gundah gulana pimpinan Umno bahawa majoriti rakyat Selangor menyokong Pakatan Rakyat?

Apa yang pelik bin ajaib, kajian yang diumumkan oleh Rais Yatim ini muncul tiba-tiba ketika isu Dato Seri Anwar digantung selama 6 bulan selepas mengaitkan 1Malaysia dengan 1Israel di Parlimen. Kajian yang muncul tiba-tiba seperti munculnya 'surat sokongan' daripada Apco Worlwide 1Malaysia tak sama dengan 1Israel untuk menghalalkan tindakan 'Pendekar Mustar' yang mengantung ahli parlimen Pakatan Rakyat. Kajian ini juga muncul tiba-tiba ketika kerajaan Pakatan Rakyat melarang sebarang logo dan promosi terhadap 1Malaysia dalam program melibatkan kerajaan negeri.

Kita tunggu lagi apa kejutan seterusnya yang akan muncul secara tiba-tiba....1Malaysia!

UMUM BONUS RM 100.9 JUTA: PENEROKA TERTIPU LAGI

Melihat kepada angka RM100,916,600 bonus Felda yang diumumkan oleh PM 1Malaysia hari ini, ramai peneroka mungkin sudah mula memasang angan-angan. Tukar kereta baru, tukar langsir baru, pergi shopping dengan anak cucu atau pun pergi makan young tau fu..

Mungkin angka lebih RM 100 juta sengaja dipilih nak melupakan fobia sekejap janji 100 hari Pakatan Rakyat jika berjaya memerintah negara selepas PRU ke 13. Mungkin juga kebetulan dengan pilihanraya kecil DUN Tenang yang pengundinya ramai terdiri daripada peneroka Felda.

Kalau ikut statistik sehingga November 2009, jumlah peneroka seluruh Malaysia ialah seramai 112635 orang. Daripada jumlah itu hanya 94,281 atau 83.70 peratus yang dapat bonus. Selebihnya masuk angin keluar asap! Dijangkakan setiap peneroka hanya menerima RM 400 - RM 1200 sahaja. Jumlah yang sangat kecil berbanding harga sawit yang sekarang melambung di pasaran dunia.

Untuk peneroka Felda tak sampai RM 1200 maksimum, tetapi berapa pula bonus staf Felda dan Felda Plantations? Paling kurang bonus mereka tidak kurang 2 bulan gaji! Tak percaya pergi tanya saudara mara yang kerja dengan Felda.

Inilah yang selalu dibangkitkan, ke mana pergi untung Felda? Jika PM 1Malaysia berani sila beritahu pada pengundi di Dun Tenang nanti berapa untung Felda dan ke mana duit tersebut dibelanjakan.

Semua ini sudah cukup membuktikan bahawa keringat dan hasil peneroka diperah secukupnya tetapi malangnya mereka cuma dapat sisa-sisa daripada hasil yang diperolehi. Tetapi peneroka Felda jangan kecil hati kalau tidak mana kerajaan 1Malaysia nak cari duit bayar firma Yahudi Apco Worlwide RM 77 juta setahun....Peneroka sepatutnya rasa bangga...Keranamu Malaysia...