15 December 2008

SEJAK BILA ALI RUSTAM PANDAI BERJIMAT CERMAT?


Seperti yang saya jangkakan tindakan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak membuat keputusan membeli 16 buah kereta Toyota Camry untuk Exco dan pegawai kanan negeri mengundang pelbagai kritikan.

Dalam banyak-banyak komen dan kritikan, saya cukup tertarik dengan komen ketua menteriku sendiri, Ali Rustam. Ali Rustam menyifatkan langkah kerajaan Perak itu sebagai membazirkan duit rakyat.

Teruja sungguh hati ini bila mengetahui bahawa Ali Rustam bercakap tentang jimat cermat. Sejak bila Ali Rustam insaf daripada membazirkan duit rakyat? sebelum bercakap tentang jimat cermat, Ali Rustam perlu menjawab dahulu 'langkah jimat cermat' beliau mentadbir dan menggunakan duit rakyat di Melaka seperti berikut:

1. Berapa kos majlis anugerah datuk untuk Shah Rukh Khan pada 6 Disember lalu?
2. Berapa jumlah kos lawatan kerajaan negeri ke Peranchis dan lawatan ke luar negara baru-baru ini?
3.Berapa banyak duit yang 'dilaburkan' oleh Ali Rustam dalam kempen untuk mendapatkan pencalonan bahagian untuk pemilihan timbalan presiden umno baru-baru ini?
4.Berapa kos 'membakar duit rakyat' pada petunjukan bunga api pada malam menyambut Ambang Kemerdekaan lalu?
5.Berapa kos sebenar membawa, membaiki dan menyelenggara bas dua tingkat dari London?
6.Berapa kos membawa kapal selam terpakai ke Melaka untuk dijadikan muzium?
7.Berapa banyak kos pembangunan di Pulau Melaka yang menjadi projek gajah putih?
8.Berapa kos projek 'Taman seribu bunga' yang sepi tidak mendapat sambutan pengunjung?
9.Berapa kos pencetakan dan pengeluaran 'Melaka Hari Ini" yang menanggung kerugian yang lebih banyak memaparkan berita tentang Umno? Dari mana sumber kewangan tersebut?
10.Berapa banyak kos untuk mengadakan konsert malam kemerdekaan yang mengundang artis negara untuk merosakkan golongan anak muda di Melaka?
11. Berapa kos membaiki dan penyelenggaraan kediaman rasmi beliau di 'Sri Bendahara' setiap tahun?
12.Berapa kos mengadakan majlis rumah terbuka hari raya di kediaman rasmi setiap tahun?
13. Berapa banyak duit rakyat Melaka digunakan untuk projek pelancongan yang kini terbiar? Sebagai contoh, Mini Malaysia dan Mini Asean, Eye On Melaka, Pirate Ship dan lain-lain.

Ini cuma sebahagian daripada projek 'jimat cermat' Ali Rustam. Banyak lagi langkah 'jimat cermat' Ali Rustam sepanjang merajui Melaka.

Jadi kepada Ali Rustam sila cermin-cerminkan diri anda dahulu. Asyik cakap ikut sedap mulut sahaja. Renungilah firman Allah dalam surah As Shoff ayat 2-3:

'wahai orang yang beriman kenapa kamu bercakap sesuatu yang kamu tidak kerjakan? Amat besar kebencian Allah bahawa kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan.