18 September 2010

RAKYAT MELAKA AKAN DAPAT EYE ON MALAYSIA BARU SEBELUM PILIHANRAYA UMUM


Melaka akan menjadi tempat pertama di dunia yang memiliki roda gondola berputar dalam tempoh beberapa tahun sahaja. Eye On Malaysia yang dulunya beroperasi di Tasik Titiwangsa Kuala Lumpur yang dibawa ke muara sungai Melaka kini menjadi 'besi buruk' yang paling mahal di dunia.

Ini berikutan keputusan mahkamah Tinggi atas saman yang dikemukakan oleh pemilik asal syarikat Fitraco NV dari Belgium terhadap kerajaan Melaka kerana melanggar beberapa syarat perjanjian. Saya difahamkan berikutan saman itu kerajaan Umno@BN Melaka terpaksa membayar jutaan ringgit kepada syarikat berkenaan yang dapat untung atas angin tanpa perlu roda Eye On Malaysia berpusing-pusing seperti kelaziman.

Maka pemimpin Umno@BN pening-pening berpusing-pusing apabila isu berkenaan mendapat bantahan dan kritikan daripada rakyat sehingga di bawa ke dalam sidang DUN Melaka tidak lama dulu. Sehingga kini bantahan berterusan kerana pembaziran duit rakyat kerana 'kecerdikan' pemimpin Umno@BN dalam isu ini.

Maka tidak semena-mena tanpa hujan dan ribut, kelmarin Ketua Menteri Melaka mengumumkan bahawa Melaka bakal memiliki Eye On Malaysia baru dalam tempoh enam bulan akan datang yang ditempah khas berharga RM 7 juta dari sebuah syarikat di China.

Ketua Menteri Melaka cuba menunjukkan "kecerdikannya' dengan mendakwa kerajaan Melaka dapat berjimat separuh duit rakyat berbanding jika menerima tawaran Fitraco NV untuk membeli Eye On Malaysia sedia ada yang disifatkannya sebagai barang terpakai.

Mungkin pada pak cik dan mak cik yang tak reti Matematik mungkin beliau boleh kelentong. Macam mana pula dengan kos saman di mahkamah, prasarana Eye On Malaysia sedia ada yang kini banyak yang rosak seperti gerai jualan, kaunter tiket, tandas yang pastinya memerlukan tambahan kos lagi. Siapa yang bakal buat duit dan siapa yang bakal untung?

Mungkin KM Melaka lupa selama ini Melaka banyak membeli barang terpakai. Bas merah terpakai dari Kota London yang kos awalnya sahaja RM 200 ribu sebuah. Tidak termasuk kos penyelenggaraanya yang selalu tersadai kerana sering rosak. Malah tidak keterlaluan, beliau sendiri merupakan pemimpin kitar semula yang diselamatkan oleh Presiden Umno setelah terlibat dalam rasuah dalam pemilihan Umno!