17 September 2008

SELEPAS NI ROSMAH 'SHOPPING' SAKAN

Hari ini berlaku 'peralihan kuasa' antara Najib dan Pak Lah. Tukar suka sama suka. Pak Lah ambil Kementerian Pertahanan dan Najib ambil Kementerian Kewangan. Saya tak mahu mengulas tentang sebab serta agenda petukaran 2 portfolio penting ini. Banyak blog lain dah mengulasnya. Dalam keresahan dan kerisauan senario politik terkini, saya kira orang yang paling seronok apabila berlakunya perubahan pos ini sudah pastilah isteri TPM, Datin Rosmah Mansor. Selepas ini boleh le shopping puas-puas. Suami tercinta dah pegang 'peti duit' negara. Sebelum ini semasa bercuti di luar negeri, Datin Rosmah hanya sempat shopping barang-barang peribadi 6 kereta je...selepas ni boleh le borong sehingga 6 trailer pulak. Tak tahulah apa akan berlaku pada nasib rakyat dan negara ini jika golongan seperti ini berkuasa. Harta negara 'difaraid' macam milik mereka sendiri. Mungkin macam klip cerita Nujum Pak Belalang di bawah.

ANWAR AKAN DITAHAN ISA ?

Seribu satu kemungkinan akan berlaku kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berikutan wujud desakan dan kebimbangan di kalangan pemimpin BN berikutan kenyataan DSAI yang semakin mengancam kuasa dan pengaruh kerajaan BN. Mengulas sidang akhbar dan desakan DSAI semalam, Perdana menyifatkan DSAI sebagai ancaman kepada Negara.

Beliau juga menyifatkan Anwar sebagai  "satu ancaman kepada ekonomi dan keselamatan negara".

"Saya tidak akan nyatakan apakah rancangan saya," katanya ketika ditanya sama ada beliau akan mengambil tindakan terhadap Anwar.

Mungkinkah alasan keselamatan Negara digunakan untuk menahan DSAI di bawah ISA. Apa –apa kemungkinan, sama-sama kita nantikan. Tempoh 24 jam ini semakin mendebarkan.