20 July 2009

HARI INI GENAP 40 TAHUN KONONNYA MANUSIA JEJAK KAKI KE BULAN


Tanggal 20 Julai akan diingat kerana peritiwa angkaswan Amerika Neil Amstrong menjejak kaki ke bulan. Hari ini genap 40 tahun peristiwa tersebut berlalu.

Tetapi setelah 40 tahun berlalu tak ada lagi manusia menjejakkan kaki ke bulan? Agaknya teknologi yang diguna oleh Amerika untuk pada tahun 1969 masih tidak dapat ditandingi oleh kecanggihan teknologi hari ini. Sebab itulah agaknya manusia tidak lagi menjejak kaki ke bulan?

Jawapnya mudah je, manusia memang belum pernah menjejakkan kaki ke bulan. Cuma ketika itu kita ditipu hidup-hidup kerana kecetekan ilmu dan pengetahuan. Tetapi apabila melihat bendera Amerika berkibar-kibar ditiup angin serta bayang-bayang yang wujud dari angkasawan semuanya menjelaskan bahawa kita telah ditipu. Mana datangnya angin di bulan? Mana ada sinaran matahari yang membentuk bayang-bayang di bulan? Semua ini hanya propaganda Amerika yang kononya teknologi mereka lebih maju dari negara-negara lain.

Penduduk Malaysia juga yang beruntung kerana tak perlu pergi ke bulan kerana 'bulan' memang tengah mengambang di Malaysia sekarang. Semua tempat sama ada di bandar atau di pedalaman 'bulan' sentiasa kelihatan di mana-mana bagi menggantikan dacing yang semakin senget yang hanya menunggu masa untuk ditukar baru.

H1N1 MELANDA SEBUAH LAGI IPTA DI MELAKA


Wabak demam Selsema Babi H1N1 semakin menular di Melaka apabila sebuah lagi IPTA di Melaka pelajarnya disahkan positif H1N1. Sebelum ini kampus UiTM Lendu di Alor Gajah Melaka terpaksa ditutup sementara kerana wabak berkenaan.

Setakat ini enam orang pelajar siswi dari IPTA berkenaan disahkan positif H1N1 petang tadi manakala lebih 100 lagi pelajar dalam pemerhatian. IPTA tersebut terletak di tengah bandaraya Melaka. Maklumat lanjut akan menyusul.