04 September 2010

PILIHANRAYA UMUM DEKAT SANGAT DAH!

Saya dapat merasakan PRU semakin hampir. Tak mustahil parlimen bakal dibubarkan selepas raya ni. Tanda-tandanya semakin nyata dan ketara.

Seperti biasa umpan dan gula-gula pilihanraya mula ditaburkan. Kerajaan yang sebelum ini nampak 'sesak' tiba-tiba menjadi pemurah dan dermawan. Dalam suasana harga barang dinaikkan, pelaburan semakin susut manakala yang sedia ada cabut lari mengalih operasi ke negara lain kerajaan menunjukkan 'prihatin'nya kepada rakyat.

Pastinya orang kerja kerajaan boleh senyum seketika apabila diberi duit raya. Peneroka, nelayan dan peserta Felcra boleh tekan caculator untuk membuat persiapan raya sakan tahun ni.

Isu perkauman yang cuba dihangatkan sebelum ini kembali reda kerana majoriti rakyat cukup bijak dengan tipu helah dan provokasi yang dilakukan. Sementara itu semangat patriotik kepada negara (sebenarnya pemimpin Umno-BN) sempena Hari Kemerdekaan mendapat respon hambar dari rakyat.

Begitu juga dengan demontrasi rakyat Indonesia terhadap keduataan negara di sana, rakyat cukup bijak memahami situasinya. Pastinya ada di dalang di sebaliknya. Bagi saya ia tidak lebih satu lakonan oleh pihak yang tertentu yang boleh dibaca tujuan dan motifnya. Kita sudah 53 tahun merdeka bukan 53 hari!

Walau apa juga situasinya PRU tetap perlu diadakan dalam tempoh terdekat. Hanya itu pilihan yang Umno-BN ada. Sokongan rakyat khasnya bukan Melayu semakin merudum. Lagi lama PRU maka lebih banyak masalaah yang berlaku. Kegawatan ekonomi dan politik menyebabkan Umn0 BN perlu tonik dengan mendapatkan mandat baru dari rakyat. Bukan untuk menguji pengaruh dan populariti tetapi langkah perlu yang segera untuk menyelamatkan Umno-BN agar terus dapat bertahan dan berkuasa.

Maka pelbagai kaedah dan helah terpaksa direka dan dicipta. Seperti biasa isu ahli Pas,PKR dan DAP keluar parti beramai-ramai merupakan antara petunjuk yang paling kuat menjelang PRU umum. Itulah yang digambarkan semalam apabila 756 ahli Pas Larut di Perak dari 46 cawangan masuk Umno! Kenapa sikit sangat? Biasanya sebelum pilihanraya umum berita ahli Pas yang keluar masuk Umno lagi ramai kalau dijumlahkan semua biasanya ahli Pas yang tinggal ialah Mursyidul Am dan Presiden Pas sahaja!