21 September 2008

BERSEDIA MENGHADAPI KRISIS KEKURANGAN MINYAK DI MUSIM PERAYAAN


Di musim perayaan ini pengguna kenderaan di negara dijangka berhadapan krisis kekurangan minyak berikutan keengganan para pengusaha stesen minyak menambah bekalan minyak sedia ada menjelang Hari Raya Aidilfitri nanti.

Langkah pengusaha stesen minyak menghentikan pengambilan stok baru kerana menunggu pengumuman kerajaan menurunkan harga minyak yang diramalkan akan dibuat dalam tempoh terdekat selewat-lewatnya selepas mesyuarat mingguan kabinet Rabu depan.

Mereka tidak mahu menanggung kerugian sekiranya mereka menambah bekalan baru di stesen mereka pada masa sekarang.

Sekiranya kerajaan masih berteka teki sama ada menurunkan atau pun tidak harga minyak ini mungkin akan menyebabkan krisis minyak kepada negara terutama menjelang musim perayaan nanti.

Dalam hal ini yang menjadi mangsa adalah para pengguna. Kerajaan sepatutnya mengumumkan kadar baru harga minyak lebih awal supaya para pengusaha stesen minyak tidak mengalami kerugian dan para pengguna tidak menghadapi kesulitan nanti.

Adalah sesuatu yang menghairankan kenapa kerajaan masih melewatkan kadar baru minyak sedangkan harga minyak di pasaran dunia telah berada di bawah paras US $ 100 setong sejak minggu lepas lagi.

Justeru itu, kerajaan perlu mengambil tindakan perlu bagi menangani sebarang kemungkinan. Sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini kerajaan perlu bertanggungjawab sepenuhnya.

PAK LAH AKAN BERUNDUR OKTOBER INI ?


Umum mengetahui bahawa wujud pelbagai saranan dan desakan agar Pak Lah berundur secara terhormat dari jawatannya sama ada sebagai Perdana Menteri dan juga Presiden Umno. Desakan ini bertambah kuat apabila BN mendapat 'pukulan maut' dalam Pilihanraya Umum lalu yang menyaksikan BN kehilangan lima buah negeri tidak termasuk Wilayah persekutuan.

Bermula dari PRU ke 12 yang lalu banyak pihak menunding jari kepada Pak Lah agar mengambil tanggungjawab daripada aib yang menimpa BN. Nasihat secara baik dan desakan dibuat sama ada melalui anggota Majlis Tertinggi, Bahagian –bahagian UMNO dan komponen BN yang lain meminta agar Pak Lah berundur sama ada secara terbuka atau berkias. Malah desakan agar Pak Lah berundur turut datang dari 'otai' UMNO yang sudah tidak sanggup lagi melihat apa yang berlaku. Wujud desakan agar dilakukan peralihan kuasa dengan segera agar Pak Lah tidak menjadi liabaliti / beban kepada BN dan UMNO.

Senario ini tidak pernah berlaku dalam sejarah penubuhan BN dan UMNO serta kerajaan seorang pemimpin tertinggi diminta melepaskan jawatannya. Misalnya, walaupun berlaku 'gelombang reformasi' pada tahun 1998 ekoran pemecatan Datuk seri Anwar, Dr. Mahathir yang merupakan PM dan Presiden BN serta UMNO ketika itu , Dr Mahathir dianggap sebagai penyelamat serta diminta terus menerajui kerajaan dan UMNO. Ini jelas apabila berlakunya 'adegan air mata' apabila Dr. Mahathir menyuarakan hasratnya untuk berundur dalam Persidangan Agung UMNO satu ketika dulu. Ramai pihak dalam Umno dan BN yang menghalangnya.

Apabila Pakatan Rakyat yang diterajui oleh DSAI mengumumkan pelan peralihan kuasa pada 16 September lalu yang kini sedikit tersasar akibat masalah teknikal, desakan kepada Pak Lah supaya berundur semakin kuat. Lebih –lebih lagi dengan peningkatan kadar inflasi kerana kenaikan harga minyak yang 'terlampau' di bawah regim Pak Lah, kejatuhan berterusan indeks Komposit BSKL dan keenggan pelabur menanam modal di negara ini.

Terbaru, dalam mesyuarat MT UMNO pada Rabu lalu wujud lagi saranan dan desakan supaya Pak Lah berundur. Khabarnya di antara orang yang lantang dalam mesyuarat tersebut yang mendesak Pak Lah berundur ialah dari Tan Sri Muhyidin Yassin, Datuk Rafidah Aziz, Menteri, Datuk Rais Yatim dan Datuk Shafei Apdal. Dikatakan terdapat beberapa orang lagi pemimpin UMNO yang turut mendesak agar Pak Lah berundur.langkah ini dilihat wajar untuk meredakan apa yang berlaku dalam UMNO dan Negara.

Berikutan mesyuarat tersebut, wujud desas-desus Pak Lah menyatakan kesediaannya untuk mempercepatkan proses peralihan kuasa dalam UMNO dan kerajaan pada bulan Oktober ini. Walau bagaimanapun menurut sumber dalaman UMNO, hasrat Pak Lah dihalang keras oleh menantu kesayangannya, Khairy Jamaludin dan Setiausaha politiknya Datuk Md Alwi Che Ahmad dan pembantu khasnya Datuk Ahmad Zaki Zahid. Berikutan desakan itu, Pak Lah dikatakan telah menarik semula cadangannya untuk berundur pada Oktober depan.

Maka memang benarlah seperti kata Dr. Mahathir satu ketika dulu bahawa nampaknya 'tingkat 4' lebih berkuasa dari 'tingkat lima'. Apa yang berlaku dalam negara sebenarnya banyak dipengaruhi orang kepercayaan yang berada di sekeliling Pak Lah. Golongan inilah sebenarnya nanti yang akan membawa musibah dan bencana kepada UMNO dan negara.

Walau bagaimanapun, hasrat Pak Lah untuk mengekalkan jawatannya akan memberi laluan yang agak selesa kepada Pakatan Rakyat untuk meneruskan agenda peralihan kuasa berbanding laluan yang sedikit sukar sekiranya benar –benar wujud peralihan kuasa antara Pak Lah dan Datuk Seri Najib pada Oktober depan.