02 December 2008

UMNO BAKAL MENERIMA NASIB SEPERTI PPP DI THAILAND?


Bukan rahsia lagi pergolakan dan perpecahan semakin menjadi-jadi dalam Umno. Senario ini diburukkan lagi dengan pengaruh rasuah dan politik cantas dan tikam dari belakang yang berlaku dalam Umno.

Apa yang cuba dilakukan oleh pemimpin Umno yang diterajui oleh Pak Lah serba tak menjadi. Usaha nak mengalihkan isu dan meredakan kekalutan dan ketegangan dalam Umno seperti isu ketuanan Melayu pula seolah-olah boleh diramalkan skrip dan jalan cerita dan kesudahannya.

Mungkinkah Umno bakal menerima nasib seperti Parti Kuasa Rakyat (PPP) memerintah Thailand yang telah dibubarkan oleh Mahkamah Perlembagaan hari ini menyebabkan Perdana Menteri Somchai Wongsawat dan Kabinetnya yang menghadapi tekanan pembangkang hilang kelayakan?

Ramalan ini tidak mustahil jika Umno terus dengan agendanya seperti hari ini. Bukan sahaja ahli dan penyokong malah pemimpin heavyweight dalam Umno sendiri seperti Rais Yatim, Zaid Ibrahim dan Arif shah Omar juga merasa muak menyaksikan apa yang berlaku dalam Umno.

Pilihanraya umum ke 13 bakal mencipta sejarah bahawa Umno akan menerima balasan daripada apa yang dilakukan selama ini. Kekalahan di 6 buah negeri dalam pilihanraya yang lalu masih tidak mampu menginsafkan pemimpin umno yang terus menerus mendera rakyat dengan pembaziran dan penyelewengan dilakukan seperti yang selalu didedahkan.

Ada penjenguk blog ini yang saya yakin di kalangan kawan-kawan yang terlibat secara aktif dalam Umno mengatakan bahawa blog ini tak ada kerja lain asyik nak membangkang aja. Pada mereka, cuma satu sahaja saya nak beritahu kalau umno berubah benar-benar memperjuangkan Islam, menjaga kebajikan dan berlaku adil kepada semua serta pemimpinnya boleh dijadikan contoh dan tauladan seperti dalam Al Quran dan hadis Nabi SAW,saya merupakan orang yang terawal beratur di depan pejabat Umno untuk mengisi borang ahli umno!

SIAPA YANG AKAN DENGAR RAYUAN PAK LAH?


Pak Lah sekali lagi dengan nada mendayu-dayu meminta agar peniaga menurunkan harga barang. Minyak dah turun jadi peniaga menurutnya kenalah turunkan harga barang terutama barang keperluan pengguna.

Pak lah berkata demikian semasa berucap pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri.Dalam masa yang sama Pak Lah merayu agar sistem perkhidmatan kakitangan awam dan pembayaran kepada kontraktor dipertingkatkan.

Siapa yang akan dengar dan ikut seruan Pak Lah? Dalam keadaan dirinya semakin dipencilkan dan hilang taring, menunggu hari-hari akhir sebagai perdana menteri kata-kata Pak Lah ibarat masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

Semasa mengumumkan 'persetujuan' peralihan kuasa kepada Najib beliau berjanji akan menubuhkan beberapa suruhanjaya untuk meningkatkan perkhidmatan kerajaan di negara ini. Sehingga hari ini tidak ada sebarang tanda-tanda ia akan menjadi kenyataan.

Tapi, itu tak pelik kalau janji akan tinggal janji. Kalau bercakap sebelum ini pun selalu bohong, mana lagi rakyat nak percaya. Masih ingat kata-kata Pak Lah apabila ditanya tentang tarikh pilihanraya umum ke 12 dan mengulas kes Anwar dalam 'projek Liwat 2"?Malah banyak dalam isu lain seperti tahanan Isa dan isu Hindraf.

Kata-kata Pak Lah akhir-akhir ini hanyalah sebagai formalliti, tak lebih dari itu. Orang dengar hanya sekadar nak ambil hati. Itulah padahnya kalau mandat dan kepercayaan rakyat sebelum ini dikhianati.

Asalnya nak bawa pendekatan Al Ghazali dan As Shafie...tapi hari ini hanya tinggal lidah dan gusi. Jenayah menjadi-jadi, harga barang semakin tinggi dan dalam Umno asyik bergaduh sesama sendiri. Tak tahulah, kitab mana dan bab mana karangan As Shafie dan Al Ghazali yang dikaji. Islam hadhari juga tidak menjadi.

Semua ini menjadi bukti, walaupun siapa yang menjadi pengganti Umno kini hanya menghitung hari-hari untuk menerima hukuman dan balasan seterusnya atas dosa dan kesalahan yang dilakukan kepada rakyat selama ini.