27 December 2008

KALI NI SAYA SOKONG ALI RUSTAM....


Kali ini saya sokong Ali Rustam, bukan sebagai calon timbalan presiden dan bukan juga sebab beri anugerah datuk ke Shah Rukh Khan tetapi kerana melaksanakan tanggungjawab sebagai ketua menteri Melaka.

Seorang penghidap jantung berlubang di negeri Melaka, Norhasimah Samoan, 20 tahun selamat menjalani pembedahan jantung berlubang kali ke 2 di IJN baru-baru ini. Penderitaan Samoan yang didedahkan media sebelum ini mendapat perhatian kerajaan negeri apabila membiayai semua kos pembedahan yang berjumlah RM 45 ribu. Manakala Majlis Agama Islam Melaka menyumbang RM 1000 untuk kos pergi balik Melaka ke Kuala Lumpur dan kos perbelanjaan di hospital selama seminggu.

Saya mengharapkan Ali Rustam akan lebih prihatin dan membantu golongan yang tidak berkemampuan yang memerlukan perhatian kerajaan negeri.

Apa yang baik saya sokong tetapi kalau sesuatu yang bercanggah dengan prinsip keadilan, melakukan pembaziran wang rakyat dan bertentangan dengan soal moral, akhlak dan akidah....Tak ada kompromi!

ALI RUSTAM TIMBALAN PRESIDEN, RAHIM TAMBY CHIK NAIB PRESIDEN?


Cuba anda bayangkan apa akan berlaku jika Ali Rustam dan Rahim Tamby Chik kedua-duanya dari Melaka menang jawatan terkanan dalam Umno. Ali Rustam sebagai timbalan presiden Umno dan Rahim Tamby Chik jadi naib.

Sesuatu yang mungkin tidak pernah terfikir di kalangan pemimpin dan penganalisis politik sebelum ini. Tetapi kini ia tidak mustahil akan berlaku. Terkini Rahim Tamby Chik layak bertanding sebagai naib presiden apabila mendapat kuota 20 pencalonan yang diperlukan.

Dalam politik macam-macam boleh berlaku. Siapa duga dan jangka Ali Rustam bakal jadi timbalan perdana menteri Malaysia dan Rahim Tamby Chik jadi menteri penuh dalam kabinet Najib nanti.

Apa-apa pun sama-samalah kita tunggu sama ada ia menjadi kenyataan atau tidak. Tapi jauh di sudut hati saya harap ia tidak menjadi kenyataan...harap-harap perwakilan Umno pilih orang lainlah....