27 July 2008

Minyak dunia dah turun harga… Malaysia bila lagi ?


Kerajaan sedang memantau perkembangan naik turun harga minyak mentah global, tetapi tidak membincangkan atau memutuskan sama ada untuk menurunkan harga minyak di pasaran domestik, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad hari ini.

Beliau berkata walaupun harga minyak mentah di pasaran antarabangsa kini turun kepada di bawah US$125 setong, harga itu perlu kekal stabil atau lebih rendah lagi sebelum kerajaan boleh mengambil langkah menurunkan harga petrol dan diesel.

"Kita berharap harga akan kekal atau turun lagi. Kita akan dapat menjimatkan subsidi. Semasa kita menguatkuasakan harga baru minyak pada Jun, hargnya lebih tinggi daripada US$125 setong sekarang. Kami berharap harga di pasaran dunia akan stabil dan turun lagi," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Hari Pengguna peringkat kebangsaan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Katanya sebelum ini kerajaan bercadang menyemak harga semasa petrol dan diesel menjelang akhir tahun tetapi jika harga di pasaran global mencatatkan penurunan drastik, dengan itu semakan harga minyak domestik boleh dilakukan lebih awal.

"Kita perlu memantau perkembangannya...awalnya kami mahu membuat semakan harga pada akhir tahun ini tetapi keputusan untuk semakan itu dibuat ketika harga minyak dunia mengalami trend meningkat. Malahan penurunan harga ini hanya berlaku dalam masa tiga hari lepas...kita akan tunggu dan lihat," katanya.

Masa menaikkan harga minyak baru – baru ini, alasan yang diberikan kenaikan harga global pasaran dunia. Sekarang harga minyak global dah turun. Bila lagi nak turunkan harga minyak ? Malah dengan penemuan sember minyak terbaru seperti yang diumumkan.

Menurut pakar saintis geologi Amerika , mereka menemui 90 billion barrel minyak terpendam di dasar utara Artik yang meliputi kawasan Amerika, Kanada dan Rusia. Ini meliputi 13% minyak, 30% gas asli, dan 20% gas asli cecair.

Apa yang ingin saya fokuskan disini ialah penurunan harga minyak dunia iaitu (crude oil price) dunia telah menurun sehingga $125 sebarrel kemarin dan hari ini jatuh lagi sebanyak $123 seberrel. Dengan kejatuhan harga tersebut haruslah diingat…kita telah merana kerana kenaikan harga minyak juga iaitu $130-$145 seberrel pada Julai lalu. Ketika itu kerajaan telah mengambil langkah drastik untuk menaikkan minyak sehingga RM 2.70 selitter.

Dalam keadaan macam ini, saya teringat bila bersembang dengan seorang pemandu teksi berbangsa cina di KL tak lama dulu, dia kata kat Malaysia ini semua naik. Barang naik, minyak naik, tambang naik…semua naik. Yang turun satu je..hujan….Itu sebab yang selalu banjir kilat …