29 March 2010

CHUA SOI LEK AKAN JADI MENTERI?

Datuk Chua soi Lek telah membuat kejutan dengan menewaskan dua calon pilihan presiden MCA. Pastinya Datuk Ong Ka Ting dan Datuk Ong Tee Kiat termenung dan tidak lena tidur memikirkan kekalahan mereka semalam.

Secara tradisi, presiden MCA akan dilantik sebagai menteri bagi mewakili kuota komponen BN dalam kabinet 1Malaysia. Mungkinkah Ong Tee Keat akan digugurkan dan digantikan dengan Chua Soi Lek? Kemungkinan itu hampir pasti sekarang. Adalah sesuatu yang janggal jika Ong Tee Keat kekal menjadi menteri kerana perlantikan beliau atas kapisiti sebelum ini sebagai presiden MCA. Adalah lebih bermoral dan akan mengangkat imejnya jika beliau meletak jawatan sebagai menteri secara terhormat sebelum beliau terpaksa digugurkan dari kabinet.

Jika Chua soi Lek dilantik sebagai menteri, apakah jawatan yang paling sesuai untuk beliau? Saya mencadangkan beliau dilantik ke kementerian baru yang boleh diwujudkan oleh Perdana Menteri 1Malaysia. Perlantikan beliau sebagai menteri wajar memandangkan rekod cemerlang sebelum ini sewaktu menjadi menteri. Beliau bukan sahaja sanggup turun padang menguji ubat-ubatan yang ada di Kementerian Kesihatan yang disandang sebelum ini. Cuma beliau sebelum ini terpaksa meletak jawatan kerana dirakamkan kerana menguji ubat-ubatan di luar waktu pejabat!