03 July 2009

SELEPAS KETUA HAKIM NEGARA KINI PESURUHAJAYA SUHAKAM PULA CUBA DIKUASAI UMNO


Setelah pelantikan Tun Zaki Abdul Majid bekas anggota Lembaga Disiplin Umno dan Rayuan Umno dan bekas peguam Umno 'dinaikkan pangkat' menjadi Ketua Hakim Negara, kerajaan 1 Malaysia kini mengembangkan sayapnya dengan melantik Datuk Muhammad Shafie Abdullah, peguam Umno dalam krisis di Perak sebagai Pesuruhjaya Suhakam yang baru.

Pelantikan ini mencetuskan kontroversi dan pertikaian anggota Dewan Rakyat dari Pakatan Rakyat dalam perbahasan di parlimen semalam.Sepatutnya anggota Suhakam mestilah terdiri di kalangan mereka yang bukan sahaja memiliki kelayakan tetapi bersikap neutral dan telus tanpa memihak dan mempunyai kepentingan dan agenda politik. Lebih malang lagi kalau anggota Suhakam merupakan kuda tunggangan mana-mana parti politik.

Pelantikan ini sekaligus menyuramkan amalan demokrasi dan suara rakyat perjuangan menegakkan hak asasi dan keadilan di negara ini. Di mana lagi rakyat Malaysia hendak menaruh harapan untuk memulihkan sistem demokrasi, keadilan dan hak asasi rakyat yang tercemar kerana tangan-tangan ghaib yang dilihat sering mempengaruhi dan menafikan hak rakyat seperti yang termaktub dalam pelembagaan? Mungkin inilah pakej 1Malaysia, emua dalam satu.