16 April 2009

ZAMRY CADANG ADAKAN SIDANG DUN 9 ATAU 10 MEI? TIDAK SEMUDAH ITU...

Selepas Mahkamah Persekutuan membuat keputusan membatalkan keputusan Speaker Perak, Menteri besar Kudeta, Datuk Zamry Abdul Kadir bercadang untuk mendapat perkenan Sultan Perak pada 9 atau 10 Mei ini. Menurut Zamry sidang Dun Perak perlu diadakan sebelum 13 Mei ini menurut Pelembagaan Negeri Perak.( Dun mesti bersidang dalam tempoh 6 bulan)

Zamry mungkin terlupa atau buat-buat terlupa kuasa untuk memanggil sidang Dun adalah hak mutlak speaker Dun. Dalam hal ini sidang Dun adalah tidak perlu kerana Dun Perak baru sahaja bersidang ' di bawah pokok' pada 3 March lalu. Sidang tersebut menurut pakar Pelembagaan Negara Profesor Dr. Aziz Bari adalah sah di sudut pelembagaan. Jika keputusan speaker dianggap tidak sah, bagaimana pula keputusan jawatankuasa Hak dan kebebasan Dun Perak? Bagaimana pula dengan keputusan Sidang Dun tergempar 3 March lalu yang mengesahkan keputusan speaker, V. Sivakumar dan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan?

Siapa yang akan jadi Speaker Dun jika V.Sivakumar tetap dengan pendirian untuk tidak mempengerusikan Dun Perak? Umno@BN Perak akan lantik pengerusi JKKK untuk ganti Speaker Dun?

Walaupun mahkamah Persekutuan telah membuat keputusan hari ini, ia tetap tidak mampu untuk merungkai kemelut politik dan krisis pelembagaan di Perak.Lagipun ada beberapa kes yang sedang dibicarakan di mahkamah yang belum ada sebarang keputusan.Masalah ini akan terus berpanjangan kecuali kembali dengan mendapat mandat baru dari rakyat melalui pembubaran Dun Perak.

UMNO FOBIA DENGAN PILIHANRAYA KECIL?

Seperti dijangka bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Muhammad Fairus Khairudin meletak jawatan sebagai Adun Penanti. Bermakna satu lagi pilihanraya kecil lagi akan diadakan. Insyallah kemenangan di Permatang Pauh, Kuala Terangganu, Bukit Gantang dan Bukit Selambau akan menyusul pula di Penanti.

Umno@BN seakan-akan fobia bila mendengar pilihanraya kecil kerana Umno@BN telah tewas 4-1 secara agregat. Kemenangan yang bakal menyusul di Penanti akan mengesahkan lagi penolakan rakyat kepada Umno@BN dan kepimpinan Dato seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri.. Jika di kawasan kubu dan lubuk Umno boleh ditewaskan inikan pula kawasan yang telah sekian lama dikuasai oleh Pakatan Rakyat. Insyaallah...

MAJORITI RAKYAT PERAK TETAP TIDAK RESTU ZAMRY SEBAGAI MB DAN KERAJAAN HARAM!

Mahkamah Persekutuan hari ini 'membebaskan' penggantungan Datuk Zamry Abdul Kadir dan enam ahli exconya daripada penggantungan yang dibuat oleh jawatankuasa Kebebasan dan Hak DUN Perak yang diketuai oleh Speaker V.Sivakumar selama 18 bulan.

Keputusan Mahkamah Persekutuan secara sebulat suara ini bakal menyaksikan bermulanya sejarah dalam sistem perundangan negara bahawa kuasa Dewan Rakyat dan DUN tidak lagi mempunyai imuniti dan kekebalan khususnya kuasa speaker kerana boleh dicabar dan dipertikaikan di mahkamah.

Bermakna selepas ini, mana-mana wakil rakyat boleh mencabar keputusan speaker dalam dewan yang mulia di mahkamah. Misalnya penggantungan Gobind Singh Deo oleh speaker Dewan Rakyat selama setahun. Persoalan timbul adakah mahkamah bakal mengambil alih fungsi dan kuasa speaker selepas ini? Sudah pasti kes ini akan dijadikan rujukan dalam kes yang berkaitan pada masa akan datang.

Walaupun mahkamah telah membebaskan Zamry dan 6 exco yang lain, majoriti rakyat Perak tetap menolak mereka sebagai wakil rakyat dan menubuhkan kerajaan haram di Perak. Ini telah dibuktikan dalam Pilihanraya Kecil Bukit Gantang bahawa rakyat telah menolak 'mohon restu' dan menghantar referendum dengan memberi kemenangan besar kepada Menteri Besar Rakyat Dato' Seri Ir Nizar Jamaludin.Umno@BN tidak akan berani untuk berhadapan dengan suara dan kehendak rakyat Perak yang menuntut satu pilihanraya semula diadakan.

Dalam masa yang sama, Zamry masih belum boleh mendabik dada sebagai MB Perak kerana perbicaraan status beliau sebagai MB masih di peringkat perbicaraan di mahkamah. Di samping itu saya yakin V. Sivakumar akan merayu dan mencabar keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Persekutuan hari ini. Kemelut di Perak tetap akan berpanjangan selagi DUN tidak dibubarkan untuk mendapat mandat dan restu dari rakyat Perak.