28 February 2009

SUDAH DAPAT 'ILHAM' PILIHANRAYA DI PERAK?

Dr. Mahathir dan Pak Lah saya kira ada persamaan yang menarik. Apabila ditanya kepada keduanya semasa menjadi PM tentang tarikh pilihanraya umum, mereka menjawab 'belum dapat ilham'.

Nampaknya, ia turut berlaku di Perak. Sehingga hari ini sultan belum lagi 'dapat ilham' untuk bubar DUN Perak.

Namun, perkembangan di Perak yang semakin merumitkan mungkin akan memaksa DYMM Sultan Perak untuk membubarkan DUN walaupun belum dapat ilham.

Kemelut dan krisis di Perak akan berpanjangan dan menjadi tontonan dunia selagi DUN tidak dibubarkan.

Keputusan pilihanraya kecil di Bukit Gantang nanti bakal memberi gambaran tentang sikap dan suara rakyat tentang apa yang berlaku dalam tragedi rampasan kuasa di Perak. Tetapi perlu disedari biarpun mana-mana parti yang bertanding sama ada Pas atau BN akan menang dengan majoriti yang besar tetapi ia tidak akan menamatkan krisis yang berlaku.

Majoriti rakyat Perak seperti kajian badan bebas Merdeka Centre dan poll yang dijalankan di kebanyakan blog dan media mahukan pilihanraya semula. Tidak wujud cara penyelesaian lain yang lebih munasabah.

Selagi pilihanraya kecil di seluruh Perak tidak dijalankan akan wujud lagi pelbagai cerita pelik, lucu dan mungkin tidak masuk akal akan berlaku. Tetapi rakyat hari ini bukannya seperti 'lembu dicucuk' hidung seperti pihak tertentu di negara ini.

Saya perhatikan rakyat Malaysia semakin matang dalam berpolitik khususnya dalam memilih pemimpin.Istilah rasuah kain batik, kain pelikat, beras sekampit dan gula sekilo untuk meraih undi sudah lama berlalu. Malah orang asli yang tinggal di pedalaman pun sudah semakin cerdik dalam memilih pemimpin. Inilah sebenarnya yang dibimbangi oleh pihak yang merasa tergugat khususnya pihak BN jika pilihanraya diadakan. Justeru itu, BN akan seberapa daya dan pelbagai usaha akan memastikan agar tidak berlaku pembubaran DUN Perak.Pelbagai alasan dan helah akan diberikan untuk menghalang pilihanraya diadakan.

Ini kerana BN khususnya Umno menyedari, perkembangan yang berlaku menyukarkan mereka untuk memenangi mana-mana pilihanraya di negara ini. Pilihanraya kecil yang bakal di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai sebenarnya memberi igauan ngeri kepada Umno dan BN.