30 June 2009

ADA NEGERI AKAN DAPAT KETUA MENTERI DAN MENTERI BESAR BARU TAK LAMA LAGI?

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dijangkakan akan mengumumkan pendakwaan kes besar tidak lama lagi. Perkara itu diumumkan Pengarah Perisikan SPRM, Datuk Mohd Jamidan Abdullah.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai kes-kes besar yang sedang dirisik kerana menurutnya SPRM tidak akan mendedahkan sebarang kes tanpa terlebih dahulu mempunyai bukti kukuh.

"Pendedahan ini penting untuk memenuhi tuntutan rakyat yang hendak melihat keberkesanan peranan SPRM sebagai sebuah Suruhanjaya berintegriti tinggi, selepas dinaik taraf dari Badan Pencegah Rasuah," katanya kepada pemberita pada majlis serah dan terima tugas Pengarah SPRM Kedah, di pejabat SPRM di sini hari ini.

Menurut beberapa sumber lain antara yang bakal didakwa dan dihadapkan ke mahkamah ialah ketua pembesar negeri sekarang dan bekas ketua pembesar negeri. Adakah ini merupakan satu langkah untuk membuktikan ketelusan dan keadilan atau program pembersihan kerana faktor politik? Sama-samalah kita tunggu.

IKAN SARDIN

Gambar dirakamkan dalam Monorail dari Imbi ke Titiwangsa jam 6.35 petang sebentar tadi. Mana pergi peruntukan RM 7 bilion yang diumumkan oleh bekas PM, Tun Abdullah Badawi dulu untuk meningkatkan mutu perkhidmatan awam semasa menaikkan harga minyak....

SHAH RUKH KHAN HINA NABI: TAHNIAH ALI RUSTAM


Aktor Hollywood Datuk Shah Rukh Khan yang mendapat sanjungan Kerajaan Melaka melalui anugerah bintang Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) mengemparkan umat Islam seluruh dunia dengan kenyataannya yang menghina Nabi SAW. Dalam satu kenyataan yang disiarkan dalam majalah "Time'n Style", Shah Rukh Khan menyifatkan Nabi SAW seorang tokoh yang tidak berpengaruh dalam sejarah dunia. Malah beliau menyifatkan tokoh seperti Hitler, Napoleon, Winston Churchill serta tokoh terkini seperti Nelson Mandela, Gandhi dan Mother Teresa merupakan tokoh yang berpengaruh dan 'agak baik'.

Kenyataan Shah Rukh Khan menyebabkan beberapa laporan polis dibuat oleh beberapa individu dan pertubuhan Islam di India kerana kenyataan yang berbentuk penghinaan kepada Nabi SAW.

Dalam hal ini saya ingin mengucapkan tahniah kepada Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Muhd. Ali Bin Rustam sebelum yang begitu bersungguh-sungguh menganugerahkan gelaran Datuk kepada Shah Rukh kerana jasanya yang begitu banyak kepada bumi Melaka.