13 March 2009

SPEAKER DUN PERAK MENANG PUSINGAN PERTAMA!

Speaker DUN Perak V. Sivakumar menang pusingan pertama! Beliau dibenarkan menggunakan peguam sendiri untuk mewakilinya dalam kes saman dalam isu pelembagaan di Perak.

Keputusan itu diumumkan oleh 3 hakim mahkamah Rayuan yang sebulat suara bersetuju bahawa tiada peruntukan undang-undang yang menyatakan Speaker harus diwakili oleh penasihat undang-undang negeri.

"Seorang Speaker bukan merupakan pegawai negeri atau kerajaan negeri. Sivakumar bebas melantik peguam pilihannya," kata Raus dalam keputusan lisannya.Mereka bertiga membenarkan rayuan Sivakumar untuk mengetepikan perintah Mahkamah Tinggi Ipoh bahawa hanya sahaja boleh mewakilinya.Pada 3 dan 5 Mac lalu, pesuruhjaya kehakiman Ridwan Ibrahim enggan membenarkan peguam swasta mewakili Sivakumar.

Mana ada undang-undang dalam dunia seseorang yang berhadapan kes di mahkamah yang 'dipaksa' untuk menerima peguam untuk mewakilinya di mahkamah. Banyak betul sejarah tercipta di Perak kebelakangan ini..

Tindakan Menteri Besar Perak, Dato Seri Ir Nizar Jamaludin memfailkan saman dan injuksi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur merupakan satu tindakan dan strategi yang tepat dan bijak jika melihat perbicaraan dan keadilan yang diterima oleh V Sivakumar di mahkamah di Perak. Walau bagaimanapun tidak bermakna Nizar akan mendapat laluan yang mudah....Lebih-lebih lagi kalau hakim 'gula-gula Hacks' yang mengadili kes ini....

KAN SAYA DAH CAKAP....

Dua hari lepas saya dah menjangkakan hampir semua akhbar perdana akan menyiarkan bahawa keputusan SPM 2008 tidak menjejaskan PPSMI.

Misalnya komen dari Ketua Pengarah Pelajaran....

Keputusan peperiksaan itu juga menunjukkan peningkatan kelulusan dalam Sains dan Matematik, sekali gus membuktikan pelaksanaan pembelajaran dan pengajaran kedua-dua subjek itu dalam bahasa Inggeris (PPSMI) tidak menjejaskan pencapaian pelajar.

Mengumumkan keputusan peperiksaan itu di sini semalam, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, berkata prestasi calon bandar dan luar bandar serta pada peringkat nasional bagi mata pelajaran itu terus meningkat.

Subjek Sains mencatat kelulusan 91.2 peratus berbanding 87 peratus pada tahun sebelumnya, manakala Matematik 77.5 peratus berbanding 75.8 peratus pada 2007.

Benarkah begitu? Jika PPSMI tidak menjejaskan keputusan SPM tahun ini malah meningkat sila umumkan berapa gred markah lulus, kepujian dan cemerlang untuk subjek sains dan matematik? Adakah pihak Kementerian Pelajaran bersedia mendedahkannya? Jika tidak maka tidak mustahil markah dan gred subjek matematik dan sains telah dimanipulasi untuk kepentingan pihak tertentu. Terutama untuk terus menghalalkan pelaksanaan PPSMI yang mendapat tentangan daripada pelbagai pihak.