19 February 2009

HUJAH 'KELAKAR' DAN 'TAK MASUK AKAL' NAZRI AZIZ

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz menyifatkan tindakan speaker Dewan Undangan negeri (DUN) Perak V. Sivakumar semalam sebagai kelakar. Menurut beliau lagi, speaker itu berkelakuan mempersenda dewan berkenaan.

Nazri berkata, seluruh episod itu adalah satu 'komedi' kerana keputusan oleh Sivakumar itu 'amat tidak masuk akal'.Speaker bertindak sendiri menjadi hakim dan juri sedangkan beliau tidak langsung mempunyai bidang kuasa itu.

Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN yang dipengerusikan speaker DUN Perak, Sivakumar menggantung dan melarang Menteri Besar Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan anggota exconya dari menghadiri sesi DUN Perak selama 18 bulan berkuatkuasa serta merta.

Apa yang kelakar dan tak masuk akal sila jelaskan? Kalau hujah macam tu orang yang tak ada asas undang-undang pun boleh berhujah dengan lebih baik. Ini kenyataan menteri yang jaga undang-undang!

Sila baca komen, Profesor Dr. Aziz Bari, Pakar undang-undang dan Pelambagaan Malaysia.

Sungguhpun Dato' Dr Zambry Abdul Kadir Zambry tidak berpuas hati dengan Speaker DUN Perak, V Sivakumar atas keputusannya menggantung dan melarang beliau dan enam Exco daripada menghadiri sesi DUN, namun tindakan itu dibuat mengikut peruntukan kuasa yang ada.

Demikian pandangan pensyarah undang-undang Profesor Dr Aziz Bari yang menyatakan bahawa Sivakumar selaku speaker mempunyai kuasa untuk berbuat keputusan tersebut.
"Speaker ialah ketua Dewan...pada asasnya," katanya dan menyatakan terdapat kes penggantungan anggota Dewan Undangan Negeri oleh speaker DUN dan anggota Parlimen oleh speaker Dewan Rakyat sebelum ini.

"Kuasa speaker adalah sama di semua negara Komanwel," katanya dalam sebuah laman web.
Abdul Aziz berpendapat di peringkat persekutuan, Speaker Dewan Rakyat sebelum ini pernah beberapa kali membuat keputusan yang dianggap 'tidak munasabah, menolak usul, menggantung Ahli Parlimen dan sebagainya'.

"Kali ini giliran BN pula merasa," katanya.

Abdul Aziz memberitahu bahawa Dato' Seri Mohd Nizar Jamaluddin mempunyai hak untuk membawa kes itu di makamah atas sebab 'posisi kabur kerajaan Zambry.'

Sementara itu peguam Karpal Singh juga turut bersetuju dengan tindakan Sivakumar dan menyatakan bahawa ianya di bawah bidang kuasa beliau selaku Speaker.