11 July 2010

UMNO MAKIN KARAM KETIKA CUBA HANYUTKAN PAKATAN RAKYAT


Ketika komponen Pakatan Rakyat ditunjangi PAS, PKR dan DAP semakin menunjukkan kesepakatan lain pula ceritanya yang berlaku dalam Umno-BN. Mereka kini bercakaran dan bergaduh sesama sendiri.

BN yang dikepalai oleh Umno turut pening lalat dengan pelbagai desakan daripada komponennya. MCA, MIC dan Gerakan kini sentiasa memberi tekanan kepada Perdana Menteri 1Malaysia agar memenuhi permintaan untuk kepentingan parti mereka atas nama survival BN dalam pilihanraya umum akan datang.

Sudah wujud versi Perkasa dalam MCA, Gerakan dan MIC. Atas nama menjaga komposisi kaum dalam komponen BN.Walhal sebenarnya semua itu cuma retorik untuk menjaga periuk nasi masing-masing.

Umno-BN dengan bantuan akhbar murahan yang dikuasai mereka cuba melancarkan pelbagai serangan kepada Pakatan Rakyat khususnya kepada Dato Seri Anwar Ibrahim dan PKR. Manakala ruang untuk menyerang PAS dan DAP dilihat sukar berdasarkan kestabilan dan kemantapan kedua-dua parti berkenaan menangani hal dalaman parti dan menyerap setiap propaganda yang dilancarkan.

Sebaliknya apa yang berlaku, dalam BN khususnya Umno terus satu persatu terdedah pelbagai kepincangan dan pergolakan. Umno di Kelantan masih bercakaran sesama sendiri sehingga tidak pasti siapa yang lebih berkuasa dan berpengaruh dalam Umno di negeri cik Siti Wan Kembang itu.

Terkini di Sungai Petani, mesyuarat Bahagian Umno tersebut hari ini secara terbuka ahli di peringkat bahagian melancarkan protes secara terbuka kepada ketua Bahagian, Ali Yahya. Di Bahagian Petaling Jaya Selatan juga tidak kurang 'meriahnya' perpecahan yang berlaku akibat perasaan tak puas hati di peringkat akar umbi.

Malah di banyak tempat di bahagian-bahagian Umno di seluruh negara diibaratkan seperti api dalam sekam yang hanya menunggu masa sahaja untuk membara dan terbakar.

Oleh itu Pakatan Rakyat perlu mengekalkan momentum kemenangan serta perpaduan yang wujud terutama dalam saat pilihanraya umum ke 13 yang dijangka bakal berlaku pada tahun ini. Ini penting supaya tidak membuka ruang kepada Umno-BN menyerang Pakatan Rakyat untuk mengalih isu dalaman Umno-BN yang sedang melanda serta memesong pemikiran rakyat daripada tekanan hidup akibat kegawatan ekonomi, sosial dan politik yang begitu meruncing dalam negara sekarang dibawah kepimpinan Umno-BN sekarang.