22 May 2009

MB MAHKAMAH VS MB RAKYAT

1. MB Mahkamah bermaksud MB yang dipilih atau diputuskan oleh mahkamah sama ada Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan atau Mahkamah Persekutuan. Manakala MB Rakyat dipilih oleh rakyat menerusi proses pilihanraya.

2. MB Mahkamah oleh dipilih dari seorang hingga lima orang hakim yang dilantik oleh kerajaan yang memerintah. Manakala MB Rakyat dipilih oleh rakyat yang layak berumur 21 tahun keatas yang ada dalam buku daftar pemilih berdasarkan jutaan pengundi.

3. MB Mahkamah dipilih berdasarkan hujah dari peguam yang mewakili sesorang MB berdasarkan hujah perundangan yang memiliki tafsiran berbeza. Manakala MB rakyat diplih oleh rakyat berdasarkan isu dan perkembangan yang berlaku dalam aspek sosial, politik dan ekonomi.

4. MB Mahkamah hanya wujud apabila wujudnya rampasan kuasa setelah gagal menenangi hati rakyat melalui proses pilihanraya. MB Rakyat adalah MB yang dipilih berdasarkan keyakinan dan berjaya memenangi hati majoriti rakyat.

5. MB mahkamah dipilih berdasarkan keputusan hakim yang boleh berubah mengikut masa dan kepentingan ....MB Rakyat ialah MB dipilih dari lubuk dan suara hati rakyat yang akan menjadi HAKIM SEBENAR..HAKIM RAKYAT DI MAHKAMAH RAKYAT...

MAHKAMAH RAKYAT IKTIRAF NIZAR SEBAGAI MB


Mahkamah Rakyat memutuskan bahawa Dato Seri Ir Hj. Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar Rakyat walaupun Mahkamah Rayuan hari ini yang bertindak sebaliknya apabila mengistiharkan Datuk Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar.

Segala keraguan dan kemunsykilan wujud konspirasi terancang teserlah berdasarkan keputusan Mahkamah yang seolah-olah berada di bawah telunjuk Umno@BN.

Apa pun keputusan yang dibuat pada hari ini tidak mampu memadam dan menghakis tuntutan pilihanraya semula di Perak oleh majoriti rakyatnya. Saya yakin keputusan mahkamah hari ini akan meningkatkan simpati dan sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat di Perak dan seluruh Malaysia untuk menumbangkan Umno@BN dalam pilihanraya umum akan datang.

UMNO HIPOKRIT JIKA BERTANDING DI MANEK URAI

Adakah Umno tidak bertanding di Dun Manek Urai? Pilihanraya kecil bakal diadakan berikutan kepulangan ke rahmatullah Adun Pas bagi kawasan itu Allaharyam Ismail Yaacob yang meninggal dunia awal pagi tadi.

Jika di Penanti Umno mengambil pendirian tidak bertanding kerana ingin menjimatkan duit rakyat, langkah yang sama wajar diambil oleh Umno jika mereka benar-benar ikhlas dan ingin mendahulukan rakyat seperti yang digembar-gemburkan oleh Perdana Menteri 1 Malaysia.

Tetapi saya yakin Umno akan bertanding ini kerana tak sampai 24 jam, seorang demi seorang pemimpin Umno menyuarakan agar Umno bertanding di Manek Urai. Jika Umno bertanding di sana, Umno jelas parti yang hipokrit ibarat meludah ke langit yang jatuh ke muka sendiri.

KEPUTUSAN MAHKAMAH RAYUAN PETANG INI MENYELESAIKAN KRISIS DI PERAK?

Saya yakin ramai yang menunggu dengan debaran Keputusan yang bakal dibuat oleh Mahkamah Rayuan yang dijangka akan dibacakan keputusannya pada 3.30 petang ini. Apakah implikasi keputusan ini kepada Pakatan Rakyat dan Umno@BN? Mampukah keputusannya yang diumumkan menjadi penamat krisis politik di Perak. Kepada Pakatan Rakyat, sekiranya keputusan ini memihak kepada Dato Seri Ir Nizar Jamaludin ia akan membuka laluan untuk memohon mandat serta perkenan Istana untuk membubarkan Dun Perak. Ini dilihat penting untuk menyerahkan hak dan pilihan kepada rakyat Perak untuk menyelesaikan krisis yang berlaku sejak Febuari lalu. Sekaligus keputusan yang mengekalkan Nizar sebagai Menteri Besar akan meningkatkan momentum sokongan serta simpati rakyat bukan sahaja di Perak tetapi juga seluruh Malaysia kepada Pakatan Rakyat. Ia sekali gus member petanda dan membuka laluan pembentukan kerajaan baru selepas Pilihanraya Umum ke 13 nanti.

Sebaliknya jika Umno@BN memenangi kes ini mereka hanya ibarat menang sorak tetapi rakyat bakal menolak mereka dalam pilihanraya Umum ke 13 akan datang. Rakyat akan tambah meluat dan bakal memberi pengajaran untuk 'membalas jasa' Umno@BN merampas kerajaan Perak secara kudeta. Sistem perundangan Negara akan terus menjadi perdebatan.Rakyat tidak boleh disalahkan dalam hal ini kerana apa yang berlaku dalam sistem kehakiman Negara bermula daripada Isu Pemecatan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbbas dan hakim –hakim kanan sehinggalah isu tape Linggam kepercayaan rakyat kepada ketelusan dan keadilan sistem kehakiman dan perundangan Negara semakin terhakis.

Sudah pasti mereka tidak akan membubarkan Dun Perak. Bermakna kerajaan Perak kekal tidak stabil memandangkan pertikaian dan pelbagai kes yang sedang dibicarakan di mahkamah termasuk yang melibatkan Speaker S. Sivakumar.Ini bermaksud walaupun Umno@BN menang atau kalah dalam keputusan Mahkamah Rayuan akan tetap membawa kepada kejatuhan Umno dalam penguasaan senario politik dan pentadbiran dalam kerajaan.

Justeru itu, saya mendoakan agar Allah SWT memberi kemenangan kepada Nizar kerana ia boleh menyelesaikan krisis politik di Perak serta bakal membawa era baru kepada politik baru Malaysia yang lebih adil, demokratik dan berkebajikan.

P/S: Saya mungkin tidak dapat mengulas keputusan Mahkamah Rayuan petang ini kerana sekarang ini berada di Semporna Sabah sehingga 26 Mei ini. Rangkaian broadband di sini agak kurang memuaskan. Mungkin saya akan ulas sebelah malam nanti dengan menggunakan kemudahan wifi di hotel penginapan.