20 December 2008

KURANG BUKTI, TAK ADA BUKTI ATAU SEMBUNYI BUKTI?


Tun Dr. Mahathir sebelum memberi amaran keras akan mendedahkan nama mereka yang terlibat dengan politik wang jika tindakan tidak diambil oleh Umno untuk mengatasinya.

Ramai yang ternanti-nati nama-nama yang bakal didedahkan oleh Dr. Mahathir apabila menyedari langkah Umno membanteras politik wang ibarat cakap dan borak kosong kedai kopi.

Dari amaran dan nada Dr. Mahathir, saya beranggapan beliau sudah cukup bukti dan maklumat. Kalau tak tak kan beliau berani melontarkan cabaran itu.

Rupa-rupanya gertakan Dr. Mahathir umpama memalu gendang kosong, tak ada apa-apa. Alasan Dr. Mahathir tidak cukup bukti! Satu aspek saya bersetuju dengan Dr. Mahathir tidak mendedahkan nama perasuah dalam Umno jika kurang bukti nanti boleh memakan diri dan boleh dianggap sebagai fitnah.

Dari sudut yang lain pendirian Dr. Mahathir ternyata kontra dengan prinsip hidupnya yang berani dan sanggup menanggung risiko seperti yang telah ditunjukkan sebelum ini semasa dan selepas menjadi PM.

Dalam masa yang sama saya tertanya-tanya kenapa Dr. Mahathir berubah 360 darjah? Ada apa-apa ke? Adakah kerana menyedari anaknya sendiri, Mukhriz calon ketua pemuda juga terlibat dengan rasuah dua kali lima dengan yang lain?

Jika telahan saya tepat, apa yang berlaku sebenarnya, kurang bukti, tak ada bukti atau sengaja nak sembunyi bukti? Saya kira para perasuah dalam bertepuk tangan gembira dengan kenyataan terbaru Dr. Mahathir.Kita tunggu seterusnya apa yang berlaku pada lebih 900 aduan melibatkan rasuah pemimpin umno dalam pemilihan lalu yang dilaporkan kepada lembaga disiplin. Mungkin alasan ini juga bakal diberi oleh lembaga disiplin Umno nanti, tak ada kes rasuah dalam pemilihan Umno, semuanya adalah fitnah! Kalau ada pun lembaga Disiplin Umno tak boleh buat apa-apa kerana kekurangan bukti!

HANYA RM 5.50 DAN GULA-GULA UNTUK MANGSA BANJIR?


Dalam posting yang lepas saya mendedahkan tentang layanan ala lima bintang untuk mangsa trgedi tanah runtuh di Bukit Antarabangsa. Selain disediakan kemudahan hotel, mereka juga dipertimbangkan bayaran pampasan oleh kerajaan terhadap kemusnahan harta benda yang dialami.

Semalam nasib dan layanan berbeza diterima oleh mangsa banjir di Terangganu dua minggu lalu. Secara kebetulaan tarikh yang hampir sama dengan tragedi di perumahan golongan elit di Bukit Antarabangsa. Cuma banjir di Terangganu melibatkan golongan bawahan yang rata-rata kurang berkemampuan. Ini disiarkan oleh Kosmo Online dan versi bercetak hari ini.

Apa yang lebih mengejutkan bantuan yang diterima daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat tidak masuk akal berbanding nasib dan bencana yang dialami.

Apa yang lebih mengejutkan apabila ada di antara mereka menerima wang bantuan derma sebanyak RM5.50 dan beberapa biji gula-gula yang diagihkan sejak Isnin lalu.

Malah, kebanyakan daripada 193 keluarga di situ mendapat antara RM27.50 hingga RM33 mengikut formula RM5.50 bagi setiap ahli keluarga yang diputuskan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Rata-rata penduduk kesal dan kecewa dengan layanan dan bantuan yang mereka perolehi.

Salah seorang penerima yang merupakan Orang Kurang Upaya (OKU) dan hanya ingin dikenali sebagai Pak Abu memberitahu, dia terkejut menerima RM5.50 ketika wakil JKM datang ke rumahnya Isnin lalu.

Katanya, dia tidak sangka hanya mendapat jumlah tersebut yang sememangnya tidak mampu meringankan beban akibat kerugian ribuan ringgit akibat bencana itu.

"Daripada jumlah itu, RM3 saya beli goreng pisang, RM2 saya beli keropok dan baki 50 sen saya beli rokok sebatang," katanya tentang cara dia memanfaatkan wang itu ketika ditemui di kediamannya dekat sini semalam.

"Sudahlah kami dilanda bencana, cara pihak itu mengagihkannya dan jumlah yang kami dapat seolah-olah main-main dan cuba nak mempersendakan kami.

Itulah nasib apabila tragedi menimpa golongan bawahan. Mana perginya nilai kemanusiaan dan keprihatinan seperti yang ditunjukkan oleh pemimpin Umno dalam tragedi di Bukit Antarabangsa? Adakah hanya kerana mereka golongan miskin tidak termasuk dalam senarai kroni mereka mendapat layanan sebegitu rupa?

Ini didedahakan oleh Adun Bukit Antarabangsa, YB Azmin Ali kelulusan projek di kawasan berisiko oleh kerajaan BN sebelum ini dan bantuan yang 'mencurah-curah' kepada mangsa di Bukit Antarabangsa kerana mangsa di situ adalah golongan kroni yang banyak membantu BN selama ini!

Mungkin mangsa banjir di Terangganu itu juga penyokong kuat BN dan Umno tetapi dengan andaian mereka ini jika letak 'batang pisang' sekali pun mereka tetap akan pangkah Umno dan BN dalam pilihanraya maka kerajaan memberi layanan sebegitu rupa.

Pilihanraya kecil Kuala Terangganu adalah medan terbaik untuk mereka memberi pengajaran kepada Umno dan BN agar tidak memperlekeh dan mempermainkan golongan bawahan dan tertindas seperti mereka. Umno dan BN bakal mendapat pukulan maut dari penduduk di sini dalam pilihanraya nanti.

Tetapi yakinlah, selepas ini bantuan mencurah-curah ibarat turun dari langit akan diterima oleh penduduk di situ. Apa-apapun ingat pesan YAB Tuan Guru Dato'Nik Abdul Aziz, beri gula kacau, beri kain pakai, bagi duit ambil...UNDI?...Undi tetap pangkah PAS!!!!!