08 August 2008

APA NAK JADI ?


Baru –baru ini berlaku satu peristiwa yang mengemparkan berlaku di sebuah Institusi Pendidikan Guru ( IPG ). Terdapat pihak yang tidak bermoral dan hilang pertimbangan melakukan sesuatu yang mencemar imej IPG.

Terdapat mereka yang tidak bertanggungjawab telah melakarkan gambar lucah di asrama. Asrama guru pelatih perempuan !Walau apa juga alasan yang diberikan tidakan melukis gambar lucah ini sesuatu yang sama sekali tidak boleh diterima.

Jika perkara ini melibatkan golongan remaja dan muda – mudi yang sering terlibat dengan vandalisme yang dilakukan di perhentian bas, tandas awam atau tempat – tempat terbuka ia bukan sesuatu yang pelik. Begitu juga kalau ia berlaku di sekolah pemulihan akhlak, dinding lokap atau penjara ia mungkin sesuatu yang lumrah.

Apa yang mengejutkan, ia berlaku di IPG yang bakal melahirkan bakal guru yang akan mencorak dan mendidik generasi masa depan. Bayangkanlah sikap tidak bermoral dan tidak senonoh ini akan dibawa sampai ke sekolah dan bilik darjah.

Sebagai seorang bakal guru, perbuatan ini adalah melampau dan keterlaluan. Pada pandangan saya, mereka yang terlibat tidak layak menjadi warga IPG. Carilah profesion lain yang boleh ' menghalalkan' tindak mereka ini.

Malah sikap tidak beretika serta tidak akur pada peraturan IPG seperti sering datang lambat ke kuliah dan perhimpunan tanpa sebab munasabah dan berpakaian menjolok mata atau pakai baju 'adik' yang telah lama saya perhatikan di IPPM juga sesuatu yang tidak sepatutnya dilakukan oleh bakal guru.

Bagaimana agaknya nak mendidik murid menjadi insan berguna dengan sikap yang ditunjukkan ini ? Mereka akan menjadi golongan yang ' bercakap tak serupa bikin' atau golongan yang berpura –pura dalam hidup mereka. Ingatlah peringatan Allah SWT yang bermaksud :


 

2. Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?

3. Amat besar kebencian di sisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan.

                                    ( Surah As – Shaff : 2 – 3 )


 

Sekiranya golongan ini tidak berubah dan insaf dari melakukan gejala negatif ini ,maka harapan untuk melihat generasi akan datang menjadi generasi yang menjadi kebanggaan agama, bangsa dan Negara hanya akan tinggal harapan sahaja.

KISAH DUA ORANG PEROMPAK


Kisah ini melibatkan dua orang perompak yang baru – baru ini pergi merompak sebuah bank. Namanya Nuar dan Epol. Beberapa hari kemudian, Epol telah pergi ke Balai Polis melaporkan bahawa dia telah terlibat dalam rompakan Bank bersama dengan Nuar.

Polis telah mengambil laporan yang dibuat oleh Epol. Tak lama kemudian, berdasarkan laporan yang dibuat oleh Epol, Nuar telah didakwa di mahkamah kerana terlibat dalam rompakan. Epol pula telah dilindungi oleh Polis, tak ada apa –apa tindakan dakwaan yang dikenakan. Alasannya, menurut Polis, walaupun Epol turut sama merompak , tetapi Epol telah membuat laporan polis dan Epol dalam hal ini dia adalah pengadu dan menjadi mangsa…..

Moralnya…..fikirkanlah sendiri…..

Kalau tak faham juga...buat - buatlah faham...