29 May 2010

DAH NAK BANKRAP...TAK PAYAH TUNGGU 9 TAHUN

Datuk Idris Jala menteri di JPM kata Malaysia akan bankrap 9 tahun lagi jika mengekalkan dasar subsidi. Sebenarnya tak payah tunggu 9 tahun, selagi dibiarkan Umno-BN berkuasa Malaysia boleh bankrap bila-bila masa.

Berapa hutang negara sekarang? Saya tak tahu angka yang tepat tetapi saya cukup pasti bahawa jumlah hutang negara sekarang melebihi jumlah rizab dalam negara. Bila hutang lebih banyak daripada simpanan apa maknanya tu? Perbelanjaan melebihi pendapatan,bermakna negara ini berada pada situasi yang agak membimbangkan sekarang.

Dalam keadaan ekonomi negara yang kini terumbang-ambing, Malaysia masih lagi bermurah hati menyerahkan telaga minyak dianggarkan mempunyai rezab petroleum bernilai kira-kira RM 320 bilion, menyerahkan tanah KTMB kepada Singapura dan menjual tanah rakyat negara ini kepada Singapura khususnya di Wilayah Pembangunan Iskandar.

Di sektor kerajaan pelbagai perbelanjaan mengurus dan pembangunan terpaksa ditangguh dan dihadkan sehingga menjejaskan pelbagai projek yang dirancang. Kononnya dasar berjimat cermat!

Zaman Tun Dr. Mahathir Perdana Menteri, negara melalui dua kali zaman kegawatan di peringkat global iaitu tahun 1987 dan 1997 tetapi situasi ekonomi negara tidaklah seteruk seperti zaman Dato Seri Najib. Begitu juga pada zaman Pak Lah yang dianggap tak berapa pandai dan cekap memerintah jauh lebih baik berbanding zaman Najib sekarang.

Apakah ini bermakna era Dr Mahathir dan Pak Lah sudah puas berjoli duit negara dan duit rakyat yang akibatnya ditanggung oleh Najib yang mewarisi peninggalan perdana menteri sebelumnya?

Apa yang pasti Dr. Mahathir, Pak lah dan Najib adalah dari Umno-BN! Cukup-cukuplah jangan sampai generasi akan datang terpaksa merempat dan meminta sedekah di negara sendiri.Jangan sampai dah bankrap baru nak menyesal. Pastikan generasi akan datang tidak hidup dengan terpaksa bergantung dengan hasil judi seperti yang cuba dilaksanakan sekarang. Semua ini sudah cukup membuktikan kerajaan yang ada semakin terdesak dan tersepit, dalam erti kata lain sudah nak bankrap....

'YB LOMPAT' MULA KEPANASAN!

Politik Malaysia dijangka akan bertambah panas berikutan kenyataan Dato Seri Anwar Ibrahim bahawa beliau mempunyai cukup bukti bahawa ahli parlimen yang melompat disogok RM 2 juta dan ganjaran saham bernilai jutaan ringgit sebagai 'saguhati' kerana sudi menjadi wakil rakyat 'bebas'.

Semalam YB Bayan Baru, Dato Seri Zahrain Hashim melenting tak pasal-pasal dengan berkata akan menyaman DSAI jika namanya dikaitkan dengan mereka yang menerima habuan seperti yang dimaksudkan.

Mengapa Zahrain nak melenting dan mengelabah tak tentu pasal? Perpatah Melayu ada mengatakan siapa makan cili dia terasa pedasnya.Kegelabahannya sekaligus seperti mengesahkan bahawa beliau antara mereka yang mendapat habuan. Jika Zahrain tak makan rasuah beliau tak perlu takut dan mengelabah. Dia sepatutnya maklum akan hal itu. Jika pendedahan itu nanti tak berasas atau fitnah, dia mempunyai pelbagai saluran sama ada mahkamah atau boleh menggunakan media yang dianggap penipu dan pengampu sebelum ini. Nafikan secara terbuka sebagai anak jantan dengan bukti dan fakta bukan merapu tak tentu hala.

Saya yakin pendedahan DSAI sangat dinantikan oleh rakyat Malaysia yang bakal menjadi pukulan maut kepada Umn0-BN. Cuma saya berharap pendedahan ini nanti disertakan bukti dan maklumat sahih bukannya maklumat sipi-sipi yang akan menyebabkan rakyat kurang percaya dan hilang keyakinan.

Kita tunggu apa respon SPRM dan pihak polis. Jika semua ini menjadi kenyataan maka rakyat Malaysia dijangka akan berhadapan lagi dengan pilihanraya kecil parlimen dalam tempoh terdekat. Pastinya ia sesuatu yang menjadi fobia kepada Umno-BN dalam pergolakan dan krisis yang melanda mereka sekarang.