06 May 2009

1 MALAYSIA : RAKYAT DITAKUTKAN, POLIS DIPERALATKAN..


Saya tidak terkejut dengan siri operasi polis yang terbaru yang melibatkan jurucakap BERSIH, Wong Chin Huat ,Naib Presiden Pas, Tn. Hj. Muhamad Sabu dan Cikgu Bard hari ini dan malam tadi. Semua ini menepati ramalan ramai pihak sebelum ini bahawa pihak polis akan digunakan oleh Dato Seri Najib untuk memastikan beliau terus dapat bertapa di singgahsana Perdana Menteri satu satu jangka masa yang lama.

Terbukti benar segala telahan, pembebasan akhbar Harakah dan Suara Keadilan dan beberapa tahanan ISA sejurus dilantik sebagai PM hanya gimik murahan untuk menutup watak sebenar Najib sepanjang menjawat tugas nombor satu negara.

Semua ini bertujuan untuk mengertak dan mengugut rakyat supaya menutup mulut dari membicarakan hal-hal kontroversi yang dikaitkan dengan beliau. Saya yakin semua ini baru langkah permulaan dan tidak mustahil lebih banyak operasi polis akan dilakukan bagi memastikan konsep 1 Malaysia: Rakyat ditakutkan, kezaliman dihalalkan akan dilaksanakan.

Tindakan terbaru yang dilakukan ini menunjukkan Umno@BN tidak belajar sejarah keruntuhan kerajaan dan tamadun moden abad ini, bahawa petanda kerajaan akan tumbang apabila suara rakyat yang inginkan reformasi sebenar dinafikan haknya.

DR MAHATIHIR : RAJA TIDAK ADA HAK PECAT KETUA KERAJAAN


Tun Dr Mahathir menyatakan hari ini bahawa seorang raja tidak mempunyai hak untuk memecat ketua kerajaan. Perkara ini menurut beliau jelas dalam pelembagaan negara bahawa raja hanya mempunyai kuasa melantik ketua kerajaan seperti Perdana Menteri oleh DYMM Agung tetapi tidak ada hak untuk melucutkan jawatan tersebut kecuali melalui undi tidak percaya.

Sebenarnya orang kat kampung saya semua dah tahu...Pak cik mak cik yang menoreh getah pun tahu perkara ini.Cuma Umno@BN dalam kerajaan 1 Malaysia je yang buta tentang fakta dalam undang-undang dan pelembagaan. Apa-apa pun kita tunggu aje lah mungkin petang nanti kes mahkamah yang berkaitan krisis politik di Perak akan diputuskan oleh Hakim Mahkamah Tinggi. Dalam kerajaan 1 Malaysia macam-macam boleh berlaku...

SAMBUT HARI LAHIR PUN TAK BOLEH DALAM ERA 1 MALAYSIA?


Semalam jurucakap Bersih Wong Chin Huat ditahan polis dan bakal didakwa di mahkamah kerana suruh orang pakai baju hitam. Hari ini tiga orang lagi ditahan. Puncanya sambut hari lahir Altantuya Sharibu .

Mereka yang ditahan oleh polis Daerah Putrajaya ialah
Sani Md Shah ditahan jam 11.15 pagi apabila memegang kek hari jadi, sementara Saufi Mihat dan Yasir Sheikh Abdul Rahman ditahan tidak lama selepas itu sewaktu memegang kain rentang di depan pintu masuk kompleks Jabatan Perdana Menteri.

Zaman 1 Malaysia ini macam-macam boleh berlaku. Kita tunggu apakah akta atau seksyen yang akan digunakan untuk mendakwa mereka bertiga. Mungkin seksyen tiga suku, sambut birthday tanpa izin!

SURUH PAKAI BAJU HITAM PUN SALAH?


Hanya kerana meminta rakyat Malaysia berpakaian hitam sebagai tanda protes kepada sistem demokrasi yang disifatkan telah berkubur, jurucakap Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) Wong Chin Huat telah ditahan polis dibawah Akta Hasutan malam tadi.

Dalam sidang media di Dewan Perhimpunan Cina di ibu negara semalam, bersih telah meminta agar
seluruh rakyat Malaysia untuk berkabung pada 7 Mei 2009 (Khamis) dengan berpakaian hitam ke pejabat, ke sekolah, ketika beriadah mahupun di rumah bagi menunjukkan kepada Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak tanda ' 1 Malaysia GELITA'.

Tangkapan terbaru mengikut Akta Hasutan ini sekali lagi membuktikan ketakutan kerajaan tentang kebangkitan suara hati rakyat Malaysia. Semua ini membuktikan pembaharuan 1 Malaysia hanyalah gimik dan omong-omong kosong.

Apa lagi erti demokrasi kalau segala hak dan kebebasan rakyat dicabuli dan dinafikan. Sebelum ini pelbagai hak rakyat yang dijamin dalam negara yang mengamalkan demokrasi sebenar seperti hak berhimpun, hak bersuara, berpolitik sering dinafikan oleh kerajaan Umno@BN hari ini.

Tindakan ini sekali lagi memalit tompok hitam kepada demokrasi negara. Apa yang dilakukan oleh kerajaan Umno@BN tidak mampu memulihkan kegawatan politik yang ada sebaliknya akan meningkatkan kebencian rakyat untuk mempercepatkan hayat kerajaan yang ada.