09 September 2009

INI TAK ADIL!


Pengumuman kerajaan 1Malaysia di bawah Datuk Seri Najib Tun Razak memberi bantuan khas sebanyak RM 500 kepada 860 ribu kakitangan kerajaan kumpulan sokongan dengan terpaksa membuat bayaran sebanyak 2 kali mengesahkan bahawa kerajaan 1Malaysia berada dalam keadaan gawat. Politik gawat, ekonomi gawat...Masalah sosial lagi gawat.

Pemberian sebelah pihak ini ternyata menyebabkan kira-kira 400 ribu kakitangan kerajaan merasa hampa dan kecewa kerana tidak mendapat sebarang imbuhan, bantuan atau bonus dari kerajaan.

Langkah ini bukan sahaja dilihat pelik tetapi juga buat pertama kalinya dalam sejarah pemberian bantuan atau bonus berat sebelah diperkenalkan oleh kerajaan. Mana perginya slogan rakyat didahulukan? Adakah lebih 400 kakitangan kumpulan pengurusan dan profesional tidak layak mendapat apa-apa imbuhan? Bagi saya kalau nak beri beri semua...Kalau tak nak beri sebab tak mampu jangan beri semua...Adakah ini dasar baru kerajaan 1Malaysia mewujudkan diskriminasi dalam pemberian imbuhan?

Adakah kegawatan ekonomi hanya dirasai oleh kumpulan sokongan? Adakah hanya kumpulan sokongan yang merasai kenaikan harga minyak? Adakah hanya kumpulan sokongan yang terbeban untuk menyambut hari raya dan persiapan anak sekolah sesi tahun depan?

Bagi golongan kumpulan sokongan jumlah RM 250 yang dibayar sebelum hari raya ini tidak mampu menyelesaikan masalah kegawatan ekonomi yang sedang dihadapi sekarang. Silap hari bulan nak beli kuih raya pun tak cukup...Baki RM 250 hujung tahun ini pula mungkin cukup bayar yuran sekolah lima orang anak yang kerajaan kata percuma tu...

Apa yang pasti pemberian imbuhan khas ini sedikit sebanyak akan menyebabkan golongan peniaga yang berjiwa kapitalis akan menaikkan harga barang. Tapi tak mengapa kenaikan ini hanya dirasai oleh kumpulan sokongan je...Manakala golongan pengurusan dan profesional terkecuali....Gaji mereka kan besar...Syabas 1Malaysia!

HANYA DUN DIKUASAI UMNO@BN BOLEH BUAT KEPUTUSAN MUKTAMAD?

Keputusan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak menyingkirkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tronoh dari DAP, V Sivakumar, sebagai Speaker DUN adalah muktamad dan tidak boleh dicabar oleh mana-mana mahkamah.

Perkara itu diputuskan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Azahar Mohamed, selepas membatalkan saman Sivakumar terhadap Speaker DUN, Datuk R Ganesan, di sini semalam.

Azahar berkata, mahkamah tidak boleh mencampuri keputusan yang dibuat pada sidang DUN Perak, 7 Mei lalu kerana ia diputuskan secara betul mengikut Perkara 72, Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan urusan persidangan DUN dijalankan secara sah dan tidak boleh dipersoal dalam mana-mana mahkamah.

Mungkin hakim boleh menambah hujahnya bahawa keputusan ini hanya tertakluk kepada mana-mana Dun yang dikusai oleh Umno@BN manakala Dun yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat kuasa Dun berkenaan bukan sahaja boleh dipertikaikan di mahkamah tetapi juga boleh diubah oleh Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia. Sekian dimaklumkan.

CONFIRM! PAS BERTANDING DI BAGAN PINANGI

Pakatan Rakyat hari ini mencapai keputusan sebulat suara meletakkan calon Pas untuk bertanding pada pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Persetujuan itu diumumkan secara bersama oleh Persuruhjaya Pas NS, Mohd Omar; Pengerusi Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) NS, Datuk Kamarul Bahrin Abbas; dan Pengerusi DAP NS, Loke Siew Sook.

Pengumuman itu sebagai menjawab desas desus bahawa PKR mahu bertanding kerusi itu yang sebelum ini ditandingi wakil Pas.

Keputusan ini juga sebagai satu tamparan kepada Umno yang masih lagi tercari-cari calon yang sesuai untuk bertanding di Bagan Pinang. Suara akar umbi Umno mahukan ketua bahagian Tan Sri Isa Samad sebagai calon dalam masa yang sama kepimpinan peringkat pusat dan negeri kurang menyenangi Isa Samad yang dianggap tidak sehaluan dengan Menteri Besar, Datuk Muhamad Hassan.