28 April 2009

UMNO MAKIN PENING DI PENANTI

Fairus bersama Calon PKR di Penanti Dr. Mansor Othman

Apa isu nak dibawa oleh Umno@BN di Penanti? Isu rasuah bekas Timbalan Ketua Menteri 1, Mohammad Fairus Khairuddin? SPRM dah buat kenyataan, tak ada kes !

Perpecahan dalam PKR? Macam mana pulak Fairus ni boleh hadir pada majlis pengumuman calon? Semuanya semakin memeningkan Umno@BN. Patutlah Dato Seri Najib kata Umno@BN mungkin tak bertanding di Penanti, tak nak habis duit rakyat katanya.

Rupa-rupanya Umno sudah tandus isu. Isu derhaka tak relevan untuk penduduk Penanti. Penanti menanti untuk mendedahkan segala kejelikan yang ada dalam Umno@BN. Rakyat Penanti sudah tidak sabar untuk menanti 31 Mei untuk mentalkinkan Umno@BN di sana. Jika begini keadaannya Umno@BN sudah semakin pasti tidak akan bertanding di Penanti. Sama-samalah kita nanti...

SHAFEI AFDAL LEBIH 'AFDAL'JAGA SABAH DARI SIBUK-SIBUK NAK RAMPAS KEDAH


Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah yang baru dilantik, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dinasihatkan agar menumpukan Sabah yang silap haribulan bakal terlepas kepada Pakatan Rakyat daripada sibuk-sibuk untuk merampas Kedah yang diterajui oleh Datuk Seri Azizan Razak.

Ini memandangkan pilihanraya negeri Sabah yang bakal diadakan tidak lama lagi. Siapa Shafie Afdal yang sibuk-sibuk nak merampas Kedah? Pelantikan Shafie Afdal sendiri sebenarnya satu penghinaan kepada Umno Kedah yang seolah-olah ketandusan tokoh dan calon yang berwibawa sehingga terpaksa mengimport tokoh yang menyeberangi Laut Cina Selatan untuk mengajar Umno Kedah tentang erti perpaduan dan kerjasama yang dikatakan faktor ketewasan mereka dalam pilihraya umum yang lalu.

Pelantikan Shafei bukan sahaja menimbulkan perasaan tidak puas hati kepada Umno Kedah tetapi menyebabkan perpecahan dalam Umno negeri itu semakin kronik. Faktor ini Insyaallah akan membantu untuk mengekalkan Kerajaan Pakatan Rakyat dalam Pilihanraya Umum akan datang.

NAJIB MAHU DENGAR DENYUT NADI RAKYAT: BAGAIMANA DENGAN YANG SUDAH TIDAK ADA DENYUT NADI?


Perdana Menteri Dato Seri Najib hari ini mengemukakan langkah seterusnya dalam program pembaharuan Satu Malaysia.

Dalam ucapan beliau kepada kakitangan awam di Putrajaya yang dipancarkan secara online hari ini, Dato Seri Najib menyatakan hasratnya untuk memahami denyut nadi rakyat agar ia berupaya menyelami keluh kesah dan gundah gulana sebenar kehidupan seharian rakyat.

Perdana Menteri berkatam siri "walkabout" atau tinjauan mesra oleh beliau di kawasan-kawasan tertentu bukan sahaja bagi membolehkan beliau mendekati rakyat tetapi lebih penting supaya beliau dapat merasai sendiri secara visual dan melalui panca deria akan segala bau dan hiruk pikuk serta likuliku kepayahan yang dilalui oleh orang ramai dalam menjalani kehidupan seharian mereka.

Baguslah kalau macam tu, tetapi saya cukup yakin apa pun pembaharuan yang dibawa oleh Dato Seri Najib itu semua tidak mampu menutup watak sebenar beliau sebelum ini. Lebih-lebih lagi ingatan rakyat kepada yang sudah hilang denyut nadi....

MAHKAMAH PERSEKUTUAN TOLAK PERMOHONAN ZAMRY PERCEPATKAN KES


Mahkamah Persekutuan yang bersidang hari ini menolak permohonan Menteri Besar kudeta, Datuk Zamry Abdul Kadir untuk mempercepatkan kes dan keputusan untuk mendapat pengistiharan siapa Menteri Besar Perak sebelum sidang Dun 7 Mei ini.

Sebaliknya Mahkamah Persekutuan mengarahkan agar kes itu dirujuk dan dibicarakan kembali di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Keputusan ini terus menyaksikan status Menteri Besar Perak akan terus menjadi pertikaian dan perdebatan pada sidang Dun akan datang.

Apa yang lebih menghairankan kenapa Zamry begitu beria-ia dan tergesa-gesa meminta Mahkamah mengistiharkannya sebagai Menteri besar Perak? Bukankah selama ini beliau mendabik dada mengaku bahawa beliau Menteri Besar yang sah? Adakah beliau juga meragui perkenan daripada Sultan berhubung pelantikan beliau sama ada mengikut pelembagaan atau sebaliknya?

BUKIT KATIL DIJANGKA DAPAT YDP BARU MENANG TANPA BERTANDING


Sehingga hari ini terdapat tiga nama dicalonkan untuk jawatan YDP Kawasan Bukit Katil, Melaka. Iaitu penyandang, Hj. Bakrin Bin Sidek, Saudara Ramli Dalip Ketua MTD Bukit Baru dan Saudara Sofi Wahab, Ketua Penerangan Kawasan dan Negeri.

Namun begitu, Saudara Ramli dijangka terkeluar daripada pencalonan apabila hanya mendapat satu pencalonan daripada dua pencalonan yang ditetapkan dalam peraturan terbaru. Semua cawangan dan dewan di Bukit Katil telah selesai mengadakan mesyuarat agong.Manakala Hj. Bakrin, YDP penggal lalu telah menghantar surat menarik diri dari dicalonkan. Perkara ini dimaklumkan kepada saya sebentar tadi. Alasan beliau ialah untuk memberi laluan kepada muka baru untuk menerajui Pas Kawasan.

Ini bermakna, Saudara Sofi secara automatik akan diistiharkan sebagai YDP Pas Kawasan Bukit Katil yang baru. Saya berharap dan mendoakan agar saudara Sofi dapat membawa dimensi baru dan memacu Pas Kawasan ke era yang lebih cemerlang pada masa akan datang.

Saya yakin dengan pengalaman beliau semasa di universiti, peringkat pemuda kawasan dan negeri serta sebagai Ketua Penerangan Negeri, saudara Sofi dapat melaksanakan amanah yang dipertanggungjawabkan.

Pemilihan saudara Sofi atau dikenali blogger Mutaligat juga merupakan satu pengiktirafan kepada golongan bloggers di negara ini.

Semoga dengan pelantikan saudara Sofi akan menjana kekuatan Pas Kawasan Bukit Katil untuk berhadapan dengan Ketua Menteri ( Dun Bukit Baru dalam kawasan Bukit Katil) untuk melahirkan anak sulung Pas di Dun Melaka dalam Pilihanraya Umum akan datang.

Saya yang turut dicalonkan untuk AJK Kawasan tidak dapat menghadirkan diri ke mesyuarat Agong Pas Kawasan yang dijadualkan 3 Mei ini di sebuah resort di Melaka kerana menguruskan keluarga untuk mendapat rawatan pakar di sebuah hospital swasta di sini.