13 April 2011

NAJIB MENGAKU SUKAR BN KEKAL 2/3 DI SARAWAK


Nada Perdana Menteri dalam pilihanraya Negeri Sarawak kali ini cukup berbeza. Jika sebelum ini Dato Seri Najib cukup yakin BN akan menang besar dalam pilihanraya. Maka hanya sekali sekala beliau menjengah muka berkempen untuk cukup syarat sahaja. Itulah yang berlaku di Tenang, Merlimau dan Kerdau. Di Sabah dan Sarawak dalam kempen pilihanraya sebelum ini, kempennya cukup ala kadar kerana dalam minda pemimpin BN dulu kini dan selamanya kedua-dua negeri Malaysia Timur itu adalah 'simpanan tetap' BN.

Di PRUN Sarawak, Najib dan pemimpin BN nyata cukup cemas dan bimbang. Senario gelombang sokongan kepada Pakatan Rakyat cukup luar biasa. Semua tohmahan kepada PR ternyata tidak memberi kesan kepada suasana kempen di Sarawak. Malah 'Majlis perasmian Video Lucah' serentak dengan tarikh pembubaran DUN Sarawak ternyata makan diri. Dalam kempen pilihanraya di Sarawak bukan sahaja BN terpaksa mempertahankan Taib Mahmud yang telah ditolak rakyat Sarawak , malah pemimpin BN dan media dikuasai mereka turut terpaksa terkial-kial untuk meyakinkan orang kaum bumiputera seperti Iban, Melanau dan Bidayuh bahawa watak dalam video itu adalah Dato Seri Anwar Ibrahim. Masyarakat Iban pun susah nak percaya kerana di rumah panjang pun mereka dah tak tengok video hitam putih!

Melihat situasi ini, Najib pun berkata kalau dapat 2/3 pun sudah satu bonus! Maknanya Najib sebenarnya bukan sahaja tak yakin menang 2/3 majoriti tetapi sebenarnya sedar bahawa BN di Sarawak kini di ambang bahaya menjelang 16 April ini! Jika tidak dapat 2/3 bermakna kerajaan yang dibentuk adalah lemah dan tidak boleh meminda dan mengubal pelembagaan negeri. Kenyataan Najib baca sini

Malah kenyataan Najib sekali lagi menunjukkan bahawa beliau dan Taib Mahmud kini walaupun satu kapal sudah berlainan haluan. Sebelum ini, Taib Mahmud kata beliau cukup optimis akan kekal majoriti 2/3. Kali kedua Najib-Taib Mahmud berselisih pendapat setelah ucapan Najib sebelum ini bahawa Taib Mahmud akan berhenti sebagai Ketua Menteri disanggah tak sampai 24 jam dalam majlis yang turut dihadiri oleh Najib.

Jika begini keadaannya, rakyat Sarawak perlu mengekalkan momentum menolak kepimpinan Taib Mahmud dan BN di bumi Kenyalang. Menolak mereka yang gila kuasa dan mengumpul kekayaan dengan terus mengabaikan nasib rakyat yang masih ramai yang melarat dan merempat. Gunakan peluang terbaik untuk membuat perubahan untuk kehidupan yang lebih baik untuk generasi hari ini dan akan datang di Sarawak. Cukuplah lebih 30 tahun rakyat Sarawak ditipu dan dipermainkan oleh BN . Bangkitlah dengan semangat Rentap dan Ngap Sayot!