19 May 2009

KHIR TOYO BOLEH GUNA KAEDAH DI DUN PERAK


Seolah-olah ingin mencabar kuasa kerajaan Pakatan Rakyat di Dun Selangor, Ketua Pembangkang Dun Selangor Dato Seri Dr. Mohd Khir Toyo yang enggan menghadiri siasatan Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor akhirnya digantung daripada menghadiri sidang dun selama setahun.

Walau bagaimanapun Khir Toyo masih berpeluang menghadiri sidang Dun jika membawa kes berkenaan ke mahkamah untuk mencabar keputusan yang dibuat seperti yang dilakukan oleh Gobind Singh Deo yang mencabar kes penggantungannya selama setahun oleh Speaker Dewan Rakyat.

Khir Toyo boleh juga mengambil tindakan berdegil dengan tetap menghadiri sidang Dun Selangor akan datang seperti yang dilakukan oleh Datuk Zambry Abdul Kadir yang melanggar arahan speaker S. Sivakumar yang menggantung beliau untuk menunggu sehingga diheret keluar dari sidang Dun. Mungkin Khir Toyo juga boleh memanggil sidang tergempar Dun dengan menjemput G. Ganesan sebagai speaker untuk mengheret speaker Selangor sekarang Teng Chang Kim untuk melakukan rampasan kuasa di Selangor pula.

BLOGGERS MENGUASAI PEMILIHAN PAS?

Perkembangan yang menarik berlaku dalam pemilihan Pas kali ini apabila pencalonan yang melibatkan tunjang dan sayap parti dikuasai oleh golongan bloggers.

Daripada 107 nama yang dicalonkan mengisi jawatan kanan parti - presiden, timbalan presiden, naib presiden dan ahli jawatankuasa - 40 peratus daripadanya mengendalikan blog.Ini juga termasuk calon daripada sayap pemuda dan muslimat yang ramai di kalangan mereka yang mempunyai blog masing-masing.

Ini membuktikan Pas lebih kehadapan dalam menyahut seruan kerajaan dan menguasai pentas global gerbang maklumat berbanding pemimpin Umno@BN yang masih terkebelakang dalam menggunakan teknologi ICT ini.Ini juga menggambarkan bahawa jurang di antara ulama dan profesional semakin menipis seperti yang digembar-gemburkan oleh pihak yang berada di luar Pas.

Mungkin ramai yang tidak menyedari bahawa Presiden Pas Tuan Guru Dato Seri Hj. Abdul Hadi Awang adalah pengguna tegar dalam bidang ICT.Cuma sehingga kini Tuan Guru masih belum melancarkan blog sendiri. Beliau mempunyai koleksi ribuan kitab yang tersimpan rapi dalam 'external hard disk' dan laptop yang menjadi teman beliau di mana sahaja beliau berada. Malah dalam pilihanraya kecil Kuala Terangganu dahulu Tuan Guru berkata beliau juga akan melihat pandangan bloggers sebelum membuat keputusan calon Pas ketika itu.

Cuma harapan saya agar semua pimpinan yang terpilih atau tidak dalam Muktamar nanti rajin-rajin le jengah blog sendiri...