23 September 2009

KEHADIRAN DR MAHATHIR DI RUMAH MB NS ISYARAT UNTUK ISA

Budaya kunjung mengunjung ziarah menziarahi mengeratkan silaturrahim sangat dituntut dalam Islam lebih-lebih lagi dalam suasana lebaran ini. Tetapi kehadiran mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad di rumah terbuka Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Mohamad Hassan semalam bukan sekadar kunjungan biasa yang boleh ditafsirkan 1001 makna.

Jika sebelum ini, Dr. Mahathir mengeluarkan kenyataan agar Umno menolak calon rasuah kenyataan itu ditegaskan lagi dengan kehadiran di rumah terbuka Mohamad Hasan yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Negeri Sembilan.

Pelantikan Mohamad Hassan sebelum ini sebagai Menteri Besar pada zaman Dr Mahathir sudah cukup menggambarkan hubungan erat mereka berdua. Dalam erti kata lain, Mohamad Hassan masih lagi tidak lupa segala jasa dan budi Dr Mahathir selama ini kepada beliau.

Kehadiran Dr. Mahathir sudah cukup menggambarkan bahawa peluang Tan Sri Isa Samad untuk menjadi calon di Bagan Pinang seolah-olah sudah tertutup rapat. Walaupun segala keputusan siapa calon adalah di tangan Presiden dan Timbalan Presiden Umno tetapi pengaruh dan kuasa Dr. Mahathir dan Mohamad Hassan pasti menjadi pertimbangan utama untuk memastikan Isa Samad sekali lagi terpaksa berputih mata untuk kembali dalam arena politik negara.